Foto: Reuters/Scanpix

Marseļā, Francijas dienvidos, tiek plānots sinagogu pārvērst par mošeju, aģentūrai AFP pavēstījis ebreju kopienas līderis.

Musulmaņu kultūras organizācija "Al Badr" plāno iegādāties Or Toras sinagogu, kuru ebreju kopiena apmeklē aizvien retāk, otrdien paziņoja pilsētas ebreju kopienas līderis Zvi Ammars. "Pēdējo apmēram 20 gadu laikā mēs esam pieredzējuši, ka ebreju kopiena dodas uz citiem [pilsētas] rajoniem," viņš norādīja, piebilstot, ka uz sinagogas pārdošanu skatās pozitīvi.

Sinagoga, kas atrodas pie Marseļas galvenās dzelzceļa stacijas, tika uzbūvēta, kad pilsētā ieradās daudz ebreju no Alžīrijas, kura 1962.gadā ieguva neatkarību no Francijas, sacīja Ammars. Pēdējo 30 gadu laikā sinagogu skaits Marseļā ir pieaudzis no 32 līdz 58. Pilsētā dzīvo 70 000 ebreju, kas ir viena no lielākajām ebreju kopienām Francijā un visā Eiropā.

Marseļā dzīvo gandrīz divi miljoni cilvēku, no tiem 220 000 ir musulmaņi, tai skaitā 70 000 praktizējoši musulmaņi. "Al Badr" šobrīd jau pieder viena mošeja, kas atrodas netālu no šis sinagogas. Tomēr mošeja tās draudzei ir par mazu.

Marseļas musulmaņi joprojām gaida lielās mošejas celtniecību, ko pilsētas mērs vēl 2001.gadā solīja uzbūvēt. Tomēr projekts ir saskāries ar finansiālām problēmām, kā arī galēji labējās partijas "Nacionālā fronte" pretestību. Projekta vērtība tiek lēsta 23 miljonu eiro apmērā, un, ja tā tiks uzcelta, tā būs lielākā mošeja Francijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!