ASV cilvēktiesību aktīvistu Mārtinu Luteru Kingu 1968.gada 4.aprīlī noslepkavoja sazvērnieku grupa, nevis viens vienīgs slepkava, trešdien nolēma zvērināto tiesa kādā civillietā.
Tiesa arī nolēma, ka Kinga ģimene saņems 100 dolāru (58 latu) kompensāciju no pensionēta Memfisas restorāna īpašnieka Loida Džauersa, kurš minēts kā sazvērnieks šajā civillietā.

Kingi reportieriem paziņoja, ka pieprasījuši simbolisko 100 dolāru summu, lai uzsvērtu faktu, ka vēlas taisnību, nevis naudu.

Trīs nedēļu ilgajā prāvā 50 liecinieki apstiprināja Kingu galvenā advokāta Viljama Pepera apgalvojumu, ka pastāvējusi sazērestība starp Džauersu, mafiju, armiju un Centrālo izlūkošanas pārvaldi (CIP).

Kingu advokāti raksturoja Džauersu kā starpnieku starp slepkavības plānotājiem un "grēkāzi" Džeimsu Ērlu Reju, kurš 1969.gadā tika notiesāts par Kinga slepkavību uz 99 gadiem cietumā.

Viens no lieciniekiem - ballistikas eksperts un Memfisas tiesnesis Džo Brauns - atzina, ka šautene, kuru nozieguma vietā atstāja Rejs, nav bijusi slepkavības ierocis. Īsto ieroci esot likvidējis Džauerss

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!