Igaunija turpinās piekopt labēji politiku arī pēc varas nomaiņas, radio intervijā ceturtdien paziņoja Marts Lārs. Lārs sacīja, ka Igaunijas jaunā vadošā koalīcija, iespējams, sastāvēs no labējās Reformu partijas un kreisās Centra partijas, taču viņi turpinās reformas Igaunijā.
Lārs trešdien valsts parlamenta sēdes laikā lūdza vārdu un paziņoja, ka atkāpsies no valdības vadītāja amata 2002.gada 8.janvārī. Viņš paziņoja, ka vēlējās demisionēt jau tad, kad uzzināja, ka viena no viņa koalīcijas valdības partijām - Reformu partija - atstāja Tallinas pilsētas padomes koalīciju. Viņš paziņoja, ka tieši ar šo Reformu partijas aiziešanas brīdi bija izjukusi valdības koalīcija.

Lārs radio intervijā atkārtoti jaunā valdības vadītāja amatam ieteicis pašreizējo finansu ministru Sīmu Kallasu. Tomēr viņš piebilda, ka jaunā premjera kandidāta izvēlē pēdējais vārds ir sakāms prezidentam Arnoldam Rītelam.

Savukārt Centra partija cer, ka jaunās valdības veidošana tiks piedāvāta viņu līderim Edgaram Savisāram, kas pagājušajā nedēļā kļuva par Tallinas mēru.

"Rītels ir bijis politiķis ilgu laiku, un viņš nepieņems sasteigtus lēmumus. Vispirms viņš runās ar partijas pārstāvjiem un uzklausīs to, kas viņiem sakāms," sacīja Lārs.

Lārs apšaubīja iespēju izveidot mazākuma valdību no diviem koalīcijas partneriem - viņa Tēvzemes savienību un mērenajiem.

Lāra Tēvzemes savienība, Mēreno partija un Reformu partija veidoja valdības koalīciju kopš 1999.gada marta parlamenta vēlēšanām. Igaunijas 101 deputāta parlamentā "tēvzemiešiem" ir 18, reformistiem arī 18, bet mērenajiem 17 balsis. Kopā koalīcijai veido 53 balsis.

Centra partijai kopā ar reformistiem 101 vietu parlamentā piederētu 45 balsis, taču viņi varētu iegūt vairākumu, pieaicinot neatkarīgos kandidātus un krievu partijas.

Koalīcijai varētu pieaicināt arī otro lielāko partiju - Tautas apvienību, taču viņi ir apgalvojuši, ka ir pret šādu koalīciju.

Lārs norādīja, ka labākais situācijas risinājums būtu jaunas vēlēšanas, taču arī šāda iespēja ir maz ticama.

Lārs pauda cerības, ka pēc viņa lēmuma atkāpties pieaugs Tēvzemes savienības popularitāte, jo viņa solis liecinot, ka partijai piemīt savi principi un politiskā ētika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!