Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja otrdienas rītā uzspridzināja abu Koreju sadarbības biroja ēku. Par šādu soli iepriekš, nedēļas nogalē, jau brīdināja autoritārā līdera Kima Čenuna māsa Kima Jočena. Draudi tika izpildīti, apliecinot viņas, iespējams, augošo ietekmi komunisma citadelē.

Jočena pirmoreiz publiski parādījās iepriekšējā līdera, sava tēva Kima Čenira bērēs 2011. gada izskaņā. Viņa bija redzama stāvam gan uz podesta līdzās valsts augstākajām amatpersonām, gan kopā ar brāli pie zārka atvadoties no tēva (attēlos zemāk).

Zināms, ka 1987. gadā dzimusī sieviete bērnībā skolojusies Bernē, Šveicē, izmantojot viltotus dokumentus un uzdodoties par kādu diplomātu meitu. Turpat skolojās arī par viņu četrus gadus vecākais brālis. Viņa ļoti sargāta gan ārpus valsts, gan valstī – atsaucoties uz neidentificētiem avotiem BBC ziņo, ka pat vairums no Kimu klana ar viņu nekad nav kontaktējušies.

Pēc bērēm Jočena publiski atkal parādījās 2014. gadā, kad pārņēma savās rokās Komunistiskās partijas propagandas departamentu un tādējādi kļuva arī par sava ietekmīgā ģimenes locekļa galveno tēla veidotāju. Savukārt no 2017. gada viņa ar nelielu pārtraukumu bijusi valsts ietekmīgākās institūcijas – Politbiroja – locekļa aizstājēja, saglabājot kontroli pār propagandu. Tiek uzskatīts, ka tieši viņa plāno Kima publiskos uznācienus, kā arī līderim dod politiskus padomus.

Foto: AFP/Scanpix/LETA
Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Viņa un Čenuns ir vienīgie no Čenira pieciem bērniem, kuri ieņem publiskus amatus, un attiecīgi Jočena tiek uzskatīta par vienu no ticamākajām "troņmantniecēm" pēkšņas Kima nāves gadījumā.

Faktiski gan viņas ietekmi ārpasaule var novērot vienīgi kopš 2018. gada, kad viņa kā pirmā Kimu klana pārstāve apmeklēja Dienvidkoreju, aizsākot attiecību sasilšanas periodu. Viņa piedalījās arī Ziemas olimpisko spēļu atklāšanā, sēžot vienā ložā ar Dienvidkorejas, ASV un citu valstu augstākajām amatpersonām.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc tām sekoja attiecību spriedzes atslābums, Kimam pašam tiekoties gan ar Dienvidkorejas prezidentu, gan Ķīnas un ASV līderiem. Diktatora māsa piedalījusies gan vizītes pavadošajās diplomātiskajās sarunās, gan savas ietekmes dēļ iekļauta sankciju sarakstos, atzīmē BBC.

Savukārt Jočenas pēdējā laikā izteiktie brīdinājumi raisījuši aizdomas, par viņas pieaugošu ietekmi Ziemeļkorejas politiskajos gaiteņos. To apliecina gan ēkas uzspridzināšana, gan armijas ievešana demilitarizētās zonas posmos, tā reaģējot uz Dienvidu kaimiņu nepietiekamu rīcību aktīvistu apturēšanai, kuri sūta pāri robežai propagandu. Par abiem šiem soļiem viņa iepriekš personīgi brīdināja.

Vienlaikus viņas pozīciju liek apšaubīt gan tas, ka viņa ir salīdzinoši jauna sieviete, kā arī fakts, ka pērn uz laiku viņai tika atņemts Politbiroja locekļa aizstājēja krēsls, kuru viņa nupat atguvusi. Iespējams, tā bijusi reakcija uz viņas, iespējams, organizētā Kima-Trampa samita iznākumu, kas bija netīkams Ziemeļkorejai.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Līdz ar to BBC spekulē, ka tomēr lielākā ietekme ir faktam, ka viņa ir Čenuna māsa. Neapstiprināta informācija liecina par vēl vienu viņas ietekmes sviru – Jočena, iespējams, ir precēta ar ļoti ietekmīgā Politbiroja prezidija un Politikas izpildbiroja locekļa Cu Rjanghē dēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!