Foto: AFP/Scanpix

Tikai 18 mēnešus jauns zīdainis Berlīnē miris no masalām. Vakcīnu pretinieku dēļ lipīgā un nāvējošā slimība ir uzliesmojusi nebijušos apmēros, kopš oktobra Vācijas galvaspilsētā inficējot 574 cilvēku, raksta BBC.

Zēns nomira slimnīcā un nav zināms, kā tieši viņš saslimis. Tomēr saslimšanas gadījumu skaits ir tieši saistīts ar vakcinēšanās pretinieku aizvien pieaugošo aktivitāti, kā dēļ aizsāktas debates par to, vai tai nevajadzētu būt obligātai.

Līdzīgi gadījumi fiksēti arī citās Rietumvalstīs, kur šī slimība ilgus gadus jau tika uzskatīta par gandrīz izskaustu. Piemēram, Kalifornijas štatā ASV īsā laikā ziņots par 120 jauniem saslimšanas gadījumiem ar masalām.

Masalas var būt ārstējamas, tač kā norāda arī zīdaiņa nāves gadījums, tā ir nāvējoša slimība. Šī slimība pavājina imūnsistēmu, kā arī izraisa plaušu un smadzeņu infekcijas. Berlīnē pēc kāda jauna inficēšanās gadījuma uz laiku pat slēgta skola.

Profesionāli mediķi un valdības visā pasaulē norāda, ka vakcīnas ir drošas un rekomendē tās preventīviem slimības novēršanas pasākumiem.

Tikmēr vakcinācijas pretinieki savus argumentus mēdz pamatot jau ar sen atspēkotiem uzskatiem, piemēram, norādot ka vakcīnas varētu būt saistītas ar autismu. Savukārt sazvērestības teoriju mīlētāji vakcīnas uzskata pat par valdību īstenotu kontroles mehānismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!