Foto: RIA Novosti/Scanpix

Maskavā sestdien aizturēti Krievijas opozīcijas aktīvisti Sergejs Udaļcovs (attēlā), Iļja Jašins un Ksenija Sobčaka.


Opozīcijas kustības "Kreisā fronte" līderis Udaļcovs aizturēts Lubjankas laukumā, kur sestdien bija pulcējusies vairāki desmiti aktīvistu.

Udaļcovs laukumā ieradās žurnālistu pavadībā ar saulesbrillēm uz acīm. Viņš rokās turēja plakātu ar uzrakstu "Krievija būs brīva" un teica, ka vēlas protestēt vienatnē.

Pie viņa nekavējoties piegāja vairāki policijas darbinieki un lūdza doties ar viņiem. Udaļcovs likumsargiem nepretojās.

Savukārt Krievijas parlamenta apakšpalātas deputāts Dmitrijs Gudkovs no partijas "Taisnīgā Krievija" paziņoja, ka laukuma apkaimē ir aizturēta arī televīzijas raidījumu vadītāja Sobčaka un kustības "Solidaritāte" aktīvists Jašins.

"Jašinu un Sobčaku aizturēja un aizveda policijas automašīnā," teica Gudkovs.

Opozicionāri ir pulcējušies Lubjankas laukumā, skaidrojot, ka ieradušies, lai noliktu ziedus pie Soļoveckas akmens, kas ir piemineklis PSRS represiju upuriem.

Vēlāk pie pieminekļa tika aizturēts arī  blogeris Aleksejs Navaļnijs. Kā stāstīja aculiecinieki, viņu aizturēja specvienības OMON darbinieki. Navaļnijs laukumā pavadīja apmēram stundu, tiekoties ar saviem atbalstītājiem un žurnālistiem, bet, kad viņš jau grasījās doties prom, viņu aizturēja.

Maskavas policija paziņoja, ka laukumā, neskatoties uz aukstumu un pašvaldības aizliegumu rīkot gājienu, ir pulcējušies ap 700 cilvēku.

Policija solīja veikt pasākumus, lai cilvēkus izklīdinātu, ja viņi nepakļausies policijas prasībām, tādēļ ar metāla žogiem ir norobežojusi pieminekļa apkārtni, bet policisti ar skaļruņiem aicina sanākušos izklīst.

Lai gan lielākā daļa sanākušo labprātīgi pameta laukumu, policija Lubjankas laukumā aizturēja apmēram 20 cilvēkus par piedalīšanas nosankcionētā protesta akcijā. Aizturēšanas vēl turpinās, tādēļ aizturēto skaits var palielināties.

Savukārt Maskavas Revolūcijas laukumu, kur arī bija pulcējušies vairāki simti opozīcijas aktīvistu, demonstranti pameta miermīlīgi.

Krievijas otras lielākās pilsētas Sanktpēterburgas centrā sestdien aizturēti 26 cilvēki, pavēstīja vietējie opozīcijas aktīvisti.

Sanktpēterburgā sestdien pašvaldība atļāva rīkot divas opozīcijas protesta akcijas.

"Brīvības gājienā" Permā piedalījās ap 130 cilvēku, bet gājiens un mītiņš notika bez starpgadījumiem, paziņoja vietējā policija, bet organizatori paziņoja, ka protesta akcija bija pulcējusi ap 200 cilvēkiem. Permas pašvaldība bija atļāvusi rīkot gājienu, kurā nepiedalās vairāk kā 300 cilvēku.

Jau vēstīts, ka sestdien Maskavā bija paredzēts "Brīvības gājiens", lai atzīmētu pirmo gadadienu kopš Krievijā sākās plašu protestu vilnis pret Vladimiru Putinu, kas tolaik vēl bija premjers, bet jau gatavojās atgriezties prezidenta amatā.

Sākotnēji protesta akcijas visā Krievijā pulcēja desmitiem tūkstošu cilvēku, bet ar laiku demonstrāciju un gājienu dalībnieku skaits ir pakāpeniski sarucis.

Maskavas pašvaldība ceturtdien atteica atļauju rīkot gājienu pa Maskavas centra ielām, skaidrojot, ka protesta akcijas organizatori nepiekrita mainīt gājiena maršrutu, lai tas pēc iespējas mazāk traucētu satiksmi.

Arī Maskavas prokuratūra brīdināja, ka ar pašvaldību nesaskaņotas protesta akcijas rīkošana ir sodāma rīcība, tomēr opozīcijas aktīvisti solīja pulcēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!