Krievijas Pareizticīgo baznīcas patriarhs Aleksijs II otrdien tika apbedīts Maskavas Jelohovas Dieva parādīšanās katedrālē, vēsta ārvalstu mediji.
Patriarhs miris 79 gadu vecumā piektdienas rītā savā rezidencē Peredelkino ciematā netālu no Maskavas.

Līdz Kristus Glābēja katedrāles atjaunošanai Jelohovas Dieva parādīšanās katedrāle bija Maskavas galvenais svētnams. Vēl dzīvs būdams, Aleksijs II lūdzis apglabāt viņu tieši šajā katedrālē, kur pirms 18 gadiem viņu iecēla par Krievijas pareizticīgo baznīcas vadītāju

Otrdien dievkalpojumā Kristus Pestītāja katedrālē piedalījās Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins, kā arī daudzi politiķi un sabiedrībā pazīstamas personas. Uz Aleksija II bērēm bija atbraukuši arī Baltkrievijas, Moldovas un Serbiijas prezidenti.

Atvadīties no patriarha atnākuši ap septiņiem tūkstošiem ticīgo un vairāki simti garīdznieku.

Krievijas pareizticīgo baznīcu patriarhs Aleksijs II vadīja no 1990. gada 10. jūnija. Viņa vadīšanas laikā tika atjaunota baznīcas ietekme Krievijā un notikusi Krievijas pareizticīgās baznīcas un Ārzemju Krievu pareizticīgās baznīcas apvienošanās.

Patriarhs Aleksijs - laicīgā vārdā Aleksejs Ridigers - dzimis 1929. gada 23. februārī Tallinā reliģiozajā ģimenē. Baznīcai viņš pievērsies jau agrīnā bērnībā.

Krievijas pareizticīgo baznīca iepriekš paziņoja, ka jautājums par patriarha kanonizāciju var tikt izskatīts ne agrāk kā pēc 50 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!