Foto: TASS/Scanpix/LETA

Civilistu evakuācija prokrievisko kaujinieku kontrolētajās Austrumukrainas teritorijās ir cinisks Maskavas solis, lai novērstu uzmanību no Krievijas gatavošanās iebrukumam Ukrainā, piektdien norādīja ASV valdība.

"Tādi paziņojumi kā šie ir jauni centieni ar meliem un dezinformāciju padarīt neskaidrāku to, ka Krievija ir agresors šajā konfliktā," Minhenes drošības konferences kuluāros žurnālistiem sacīja ASV Valsts departamenta pārstāvis sakariem ar presi.

"Tas arī ir ciniski un nežēlīgi izmantot cilvēkus kā bandiniekus, lai novērstu pasaules uzmanību no fakta, ka Krievija koncentrē savus spēkus, gatavojot uzbrukumu," viņš uzsvēra.

Kā piektdien pavēstīja Krievijas atbalstīto Austrumukrainas kaujinieku līderi, daļa iedzīvotāju no Ukrainas Donbasa apgabala austrumdaļas, kas neatrodas Ukrainas centrālās valdības kontrolē, tiks evakuēta uz Krievijas Rostovas apgabalu, ņemot vērā spriedzes palielināšanos reģionā.

Plānots evakuēt vairākus simtus tūkstošus iedzīvotāju.

Vašingtona lēš, ka Krievija pie Ukrainas robežām savilkusi aptuveni 130 000 karavīru. Neskatoties uz šo spēku koncentrāciju, Krievija apgalvo, ka negrasās uzbrukt Ukrainai, un apsūdz Rietumus panikas celšanā.

Tikmēr Ukrainas valdība un Krievijas atbalstītās kaujinieku bandas Austrumukrainā apmainās ar apsūdzībām par apšaudēm un citiem pamiera pārkāpumiem.

ASV paudusi bažas, ka Maskava grasās radīt ieganstu, lai iebruktu Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!