Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) nevēlējās, lai Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs uzzina "patiesību" par Ukrainu, ar šādu paziņojumu trešdien nākusi klajā Krievijas Ārlietu ministrija, reaģējot uz van Rompeja vizītes atcelšanu.

"Viņi neļāva Eiropadomes prezidentam doties uz Maskavu. Viņa paša cilvēki," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā. "Galu galā, kāpēc gan viņam būtu jāuzzina patiesība, ja viss jau tāpat ir izlemts?"

Maskava norāda, ka tā bija atzinīgi vērtējusi trešdien plānoto vizīti, "jo tas ir patiesi slavējami, ka Hermans van Rompejs vēlējās uzzināt patiesību par Ukrainā notiekošo".

Atceltā vizīte apliecina, ka "ir jauns sankciju saraksts - cilvēki, kuriem liegts no Eiropas Savienības doties uz Krieviju. Ironiskā kārtā pirmais šajā sarakstā ir pats van Rompejs".

Ministrijas paziņojumā arī norādīts, ka ES jau izlēmusi, ka Krievija "ir vainīga" Ukrainā notiekošajā, un, balstoties uz šo pieņēmumu, noteikusi sankcijas.

"Viņi ir atraduši savu "vainīgo" - Krieviju un Krimas cilvēkus, kuri atteicās pieņemt neofašistu puča loģiku," norādīts paziņojumā.

Krievija arī pārmet ES, ka tā "nelikumīgu valdību, kurā iekļauti atklāti fašisti, ataino kā Ukrainas krīzes varoņus".

Tikmēr kāds vārdā neminēts diplomāts Briselē otrdienas vakarā ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka konfidenciālā vizīte atcelta, jo "krievi par to paziņoja publiski".

Diplomāti skaidroja, ka van Rompejs vizītē Maskavā bija plānojis nosodīt Krievijas veikto Krimas aneksiju un censties nepieļaut turpmāku situācijas destabilizēšanu reģionā.

"Mums vajadzīgs kāds, kurš var runāt tieši ar [Krievijas prezidentu Vladimiru] Putinu," uzsvēra kāds diplomāts.

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Krimas, kā arī Sevastopoles pašpasludinātie līderi otrdien parakstīja līgumu par Ukrainai piederošās pussalas aneksiju. Īsi pirms tam Putins izskatīšanai Federācijas padomē iesniedza attiecīgu likumprojektu par okupētās Ukrainas teritorijas aneksiju, uzņemot Krimu un Sevastopoles pilsētu Krievijas sastāvā divu atsevišķu federālo subjektu statusā.

Iepriekš kopīgā paziņojumā Rompejs un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu jau uzsvēra, ka ES "neatzīst Krimas aneksiju", nedz arī "nelikumīgo un neleģitīmo Krimas referendumu, nedz tā rezultātus''.

Abas amatpersonas arī piebilda, ka ES līderi piektdien Briselē paredzētajā samitā apspriedīs situāciju Ukrainā "un vienosies par vienotu Eiropas reakciju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!