Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Uz Krievijas Ārlietu ministriju izsaukts Beļģijas vēstnieks Alekss van Mēvens, kur viņam "sniegti pierādījumi" agrākajiem Maskavas apgalvojumiem, ka Beļģijas Gaisa spēku lidmašīnas veikušas uzlidojumu ciematam Alepo apkaimē, kurā nogalināti mierīgie iedzīvotāji, teikts ministrijas paziņojumā.

"21. oktobrī uz Krievijas Ārlietu ministriju izsaukts Beļģijas vēstnieks Maskavā Alekss van Mēvens. Sarunas gaitā Krievijas Ārlietu ministrijas vadītāja pirmais vietnieks Vladimirs Titovs paziņoja - tas, ka Beļģijas puse uzstājīgi noliedz faktu, ka Beļģijas Gaisa spēki 18. oktobrī veikuši uzlidojumu Alepo priekšpilsētai, kurā dzīvību zaudēja mierīgie iedzīvotāji, izsauc neizpratni," teikts paziņojumā.

"Beļģijas diplomātam tika sniegti pierādījumi tam, ka Beļģijas Gaisa spēki piedalījušies Hasadžakas bombardēšanā. Tika arī norādīts, ka detalizētas ziņas par divu iznīcinātāju "F-16" lidojumiem jau agrāk pa Krievijas Aizsardzības ministrijas līniju nodoti Beļģijas militārajam atašejam Maskavā," teikts paziņojumā.

Beļģijas Aizsardzības ministrija savukārt norādījusi, ka tās atašejam nodotajiem numuriem nav nekāda sakara ar Beļģijas Gaisa spēku lidmašīnu numuriem.

Jau ziņots, ka Krievija šonedēļ apsūdzējusi Beļģiju, kas piedalās ASV vadītās koalīcijas gaisa spēku operācijā Sīrijā un Irākā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", ka tās lidmašīnu uzlidojumā Alepo reģionā nogalināti seši mierīgie iedzīvotāji.

"Seši cilvēki nogalināti un četri guvuši dažādas smaguma pakāpes savainojumus, kad bombardēšanā tika iznīcinātas divas mājas," teikts otrdien izplatītajā Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

"Tobrīd šajā reģionā tika identificētas divas Beļģijas lidmašīnas "F-16"," norādīja ministrija. "Krievijas un Sīrijas lidmašīnas tobrīd tur neatradās."

Beļģija ceturtdien pieprasīja, lai Krievija oficiāli atsauc apgalvojumus, ka divu Beļģijas iznīcinātāju "F-16" uzlidojumā pie Sīrijas Alepo pilsētas esot nogalināti seši civiliedzīvotāji.

Beļģija trešdien bija izsaukusi Krievijas vēstnieku Briselē, izsakot protestu par šiem apgalvojumiem, kurus tā noraidīja kā "pilnīgi nepamatotus".

Beļģijas Aizsardzības ministrijas ceturtdien publicētā paziņojumā teikts, ka valdības nostāja paliek nemainīga un tā gaida "oficiālu atsaukumu" no Krievijas puses pēc tam, kad Maskava iesniedza Beļģijas vēstniecībai "tā sauktos pierādījumus".

Šie pierādījumi, kas sastāv no kartes ar lidojuma maršrutu, patiesībā pierāda to, ka Maskava safabricējusi šos apgalvojumus, paziņoja Beļģijas Aizsardzības ministrija.

Krievija pērn septembrī sāka plašu gaisa triecienu kampaņu, lai atbalstītu savu sabiedroto Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu. Ar Krievijas kara aviācijas atbalstu Sīrijas armija 22.septembrī sāka uzbrukumu Alepo, atkarojot nemierniekiem vienu kvartālu pēc otra un cenšoties bruņotās opozīcijas grupējumus padzīt no šīs pilsētas pavisam.

Krievija Rietumu pārmetumus par piedalīšanos Alepo operācijā ir noraidījusi un uzsver, ka viens no nemiernieku grupējumiem, pret kuriem šajā pilsētā izvērsts uzbrukums, ir ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautais džihādistu grupējums "Al Nusra".

Krievijas un Sīrijas gaisa spēki otrdien apturēja uzlidojumus Alepo nemiernieku rajoniem un ceturtdien pagarināja pamieru, lai ļautu civiliedzīvotājiem un nemierniekiem atstāt aplenktos pilsētas austrumu rajonus pa īpaši šim nolūkam izveidotiem koridoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!