Foto: AP/Scanpix/LETA

Pie Maskavas mērijas, kur Krievijas opozīcija sestdien plkst.14 plānojusi protesta akciju pret varasiestāžu atteikumu reģistrēt neatkarīgos kandidātus galvaspilsētas domes vēlēšanām, policija jau sākusi cilvēku aizturēšanu.

Kā ziņo nevalstiskā organizācija "OVD-Info", kas veic politieslodzīto uzskati, līdz šim aizturēti vismaz 60 cilvēki.

Viens no aizturētajiem esot ieradies no Sočiem, lai paustu savu pilsonisko pozīciju. Viņš braukājis gar mēriju ar skrituļdēli un fotografējis tur sakoncentrētās policijas automašīnas.

Kā ziņo tīmekļa vietne "Mediazona" šobrīd policija pie metro stacijas, kas atrodas netālu no mērijas, izlases kārtībā aptur cilvēkus un pārbauda to somas.

Gar mēriju izvietoti ļoti lieli policijas spēki un norobežojumi.

Garāmgājējiem policisti paskaidro, ka Tveras iela, kur atrodas daudzi pilsētnieku un tūristu iecienīti restorāni, izstāžu zāles un veikali, esot slēgta.

Varasiestādes atkārtoti paziņojušas, ka šodien paredzētā nesankcionētā akcija esot nelikumīga, un Maskavas mērs aicinājis pilsētniekus tajā nepiedalīties.

Pagājušās nedēļas nogalē, protestējot pret atteikumu reģistrēt neatkarīgos kandidātus, Maskavā uz varasiestāžu sankcionētu mītiņu pulcējās vairāk nekā 20 000 cilvēku, un tas izvērtās par plašāko protesta akciju, kādu Krievijas galvaspilsēta pieredzējusi pēdējo gadu laikā.

Opozīcijas līderis Alekseja Navaļnijs un citi opozīcijas pārstāvji mītiņa laikā brīdināja, ka 27.jūlijā izvedīs ielās pie Maskavas mērijas vēl vairāk cilvēku, ja līdz tam galvaspilsētas vēlēšanu komisijas lēmums par atteikumu reģistrēt neatkarīgos kandidātus netiks atcelts.

Taču Navaļnijs šonedēļ tika aizturēts, un kārtējo reizi viņam piespriests 30 dienu administratīvais arests par aicinājumu uz nesankcionētu protesta akciju.

Savukārt vairāku nereģistrēto kandidātu mājās un to kampaņas štābos veiktas kratīšanas, bet viņi paši izsaukti uz nopratināšanām izmeklēšanas komitejā saistībā ar jaunierosināto krimināllietu par vēlēšanu komisijas "darba traucēšanu", kas izpaudusies opozīcijas aktīvistiem sarīkojot pie Maskavas vēlēšanu komisijas mītnes vairākus piketus un nesankcionētus mītiņus.

Arī naktī uz sestdienu kratīšanas turpinājās, un tiek ziņots, ka pirms paredzētās protestu akcijas aizturēts viens no pazīstamākajiem nereģistrētajiem kandidātiem Iļja Jašins, kurš šobrīd ir municipālās padomes priekšsēdētājs vienā no Maskavas rajoniem.

Aizturēts arī Navaļnija vadītā Korupcijas apkarošanas fonda direktors Ivans Ždanovs, kā arī nereģistrētie neatkarīgie kandidāti Dmitrijs Gudkovs un Jūlija Gaļamina.

Pēc kratīšanas Korupcijas apkarošanas fondā un nopratināšanu Izmeklēšanas komitejā aizvesti arī vismaz divi tā darbinieki.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!