Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievija stingri noraidījusi ziņas, ka tā būtu atvainojusies Dienvidkorejai par gaisa telpas pārkāpšanu, uz ko dienvidkorejiešu iznīcinātāji atbildēja ar brīdinājuma šāvieniem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Dienvidkorejas prezidenta birojs iepriekš trešdien paziņoja, ka Krievijas amatpersonas ir paudušas dziļu nožēlu par šo otrdien notikušo incidentu.

Dienvidkorejas iznīcinātāji otrdien raidījuši gandrīz 400 brīdinājuma šāvienus un izšāvuši 20 signāllāpas, kad Krievijas izlūkošanas lidmašīna lidojusi pie salām Japāņu jūrā, kuras par savām uzskata gan Dienvidkoreja, gan Japāna.

Krievijas lidmašīna A-50 incidenta brīdī kopīgu mācību ietvaros lidojusi kopā ar divām Ķīnas kaujas lidmašīnām. Dienvidkorejas gaisa telpa pārkāpta divas reizes, ziņo Seula. Savus iznīcinātājus gaisā pacēla arī Japāna.

Trešdien Dienvidkorejas valdība paziņoja, ka Krievijas amatpersona ir atzinusi gaisa telpas pārkāpumu, apgalvojot, ka tā nav bijusi tīša darbība, bet gan radusies tehnisku problēmu dēļ, un ka Maskavā nekavējoties tiks sākta izmeklēšana.

Tikmēr Ķīna uzsvēra, ka šo mācību laikā ir stingri ievērotas starptautiskās tiesības un citu valstu gaisa telpa nav pārkāpta.

Reaģējot uz Seulas paziņojumu par Krievijas atvainošanos, Krievijas vēstniecība šīs ziņas noliegusi. "Mēs redzējām paziņojumus Dienvidkorejas medijos, kur it kā citēts mūsu militārais atašejs. Mēs esam pievērsuši uzmanību šiem paziņojumiem. Šajā sakarā mēs varam teikt, ka tur daudz kas neatbilst realitātei," paziņoja Krievijas vēstniecības Dienvidkorejā runasvīrs.

Krievijas Aizsardzības ministrija ir noliegusi jebkādus gaisa telpas pārkāpumus, kā arī apsūdzējusi dienvidkorejiešu pilotus "gaisa huligānismā". Maskava arī sūdzējusies Seulai par pilotu "nelegālajām un bīstamajām darbībām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!