Foto: AFP/Scanpix
Maskavas centrā savā automašīnā pirmdienas vakarā nošauts pazīstams biznesmenis un mecenāts Šabtajs Kalmanovičs, vēsta aģentūra "Interfax".

Noziedznieki Kalmanoviča "Mercedes" automašīnas virzienā raidījuši vairākus automāta šāvienus. No gūtajiem ievainojumiem Kalmanovičs notikumā vietā miris, bet viņa šoferis ar smagiem ievainojumiem ievietots slimnīcā.

Par nozieguma galveno versiju tiek uzskatīta pasūtījuma slepkavība, kas bija vērsta pret Kalmanoviču kā basketbola kluba vadītāju.

Pēdējā laikā Kalmanovičs ieņēmis Eiropas spēcīgākā sieviešu basketbola kluba Maskavas apgabala "Spartak" ģenerālmenedžera amatu.

Kalmanovičs dzimis Kauņā, Lietuvā 1949. gadā. 1971.gadā emigrējis uz Izraēlu, kur pabeidzis Jeruzalemes universitāti. 1988. gadā Kalmanovičam Izraēlā tika piespriesti deviņi gadi cietumā par spiegošanu PSRS labā. Viņš izcieta piecus gadus no piespriestā soda.

2001. gadā viņš tika iekļauts Latvijas "melnajā sarakstā", no kura viņu izslēdza 2002. gadā ar toreizējā iekšlietu ministra Mareka Segliņa (TP) rīkojumu. Aizkulisēs izskanēja informācija, ka šādu labvēlību Kalmanovičs izpelnījies tāpēc, ka esot palīdzējis noorganizēt Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas tikšanos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Austrijā.

Kalmanoviča darījumu partneris bijis cits no Latvijas nevēlamo personu saraksta svītrots dziedātājs Josifs Kobzons.

Kalmanovičs ir labi pazīstams Lietuvā, kur viņš savulaik ieguldījis līdzekļus populārajā Kauņas basketbola klubā "Žalgiris".

Viņš nodarbojies arī ar būvniecību un tirdzniecības biznesu.

Kalmanovičs bija precējies ar Annu Arhipovu, kas ir bijusī Krievijas sieviešu izlases basketboliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!