Foto: AFP/Scanpix
Krievijas galvaspilsētā aizdomās par liela apmēra korupciju aizturēta Galvenās iekšlietu pārvaldes sevišķi svarīgu lietu izmeklētāja Nelī Dmitrijeva, kura savulaik piedalījusies jurista Sergeja Magņicka lietas izmeklēšanā un bija iekļauta ASV nevēlamo personu sarakstā, trešdien informē aģentūra "Interfax".

Kā paskaidrojis Izmeklēšanas Komitejas pārstāvis Vladimirs Markins, Dmitrijeva izmeklējusi kādu kontrabandas lietu un no tās figurantiem pieprasījusi trīs miljonu dolāru (1,5 miljonu latu) kukuli, lai lietu izbeigtu.

Krievijas mediji ziņo, ka iepriekš Dmitrijeva darbojās izmeklēšanas grupā, kas nodarbojās ar investīciju fonda "Hermitage Capital" jurista Magņicka lietu. Varas iestādes, pēc viņa uzsāktās pretkorupcijas kampaņas, juristu apvainoja  nodokļu nemaksāšanā un apcietināja. Magņickim, esot izmeklēšanas izolatorā, netika sniegta pienācīga medicīniskā aprūpe un viņš mira . Šis notikums izraisīja plašu cilvēktiesību aizstāvju un vairāku Rietumvalstu valdību un starptautisko organizāciju sašutumu. ASV senators Bendžamins Kārdins 2011. gadā panāca oficiāla saraksta izveidošanu, kurā minētas personas, kas vainojamas Magņicka nāvē un kurām liegts iebraukt ASV.

Jau vēstīts, ka Magņickis tika apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Viņš nomira 2009.gada 16.novembrī pēc gadu ilgas atrašanās pirmstiesas apcietinājumā, tiesas spriedumu tā arī nesagaidot. Kā skaidro jurista kolēģi, viņš bijis smagi slims, tomēr cietumā viņam nav sniegta medicīniskā palīdzība.

Tiesību aizstāvji šo gadījumi nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņicki pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

Iekšlietu ministrijas amatpersonas, kas pārraudzīja šo lietu, jebkādus pārkāpumus noliedz, nelokāmi uzstājot, ka Magņickis bijis iesaistīts sarežģītā naudas piesavināšanās shēmā, iesaistot arī "Hermitage Capital Management" fondu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!