Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas galvaspilsētā pie savas mājas trešdien aizturēts opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, viņš paziņojis pats savā "Instagram" kanālā. Vēlāk tiesa viņam piesprieda 30 dienas ilgu arestu.

"Taisnība tiem, kas saka, ka sports dažkārt ir kaitīgs. Izgāju no mājas paskriet un nopirkt sievai ziedus – viņai šodien dzimšanas diena. Jūlija, sveika, apsveicu dzimšanas dienā. Pie kāpņu telpas mazs autobusiņš ar omoniešiem un mani aizturēja. Tagad kā muļķis biksītēs atrodos policijas iecirknī. Jūlija, piedod, tā sanāca," stāsta Navaļņijs.

Politiķa advokāte Olga Mihailova aģentūrai "Interfax" pastāstīja, ka Navaļnijs aizturēts saistībā ar apsūdzību atkārtotā mītiņu rīkošanas noteikumu pārkāpšanā.

Par šādu administratīvo pārkāpumu draud 150 tūkstošus līdz 300 tūkstošus rubļu (2126 – 4253 eiro) naudassods vai arests līdz 30 diennaktīm.

Vēlāk trešdien tiesa opozicionāram piesprieda 30 diennakšu arestu.

View this post on Instagram

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on Jul 23, 2019 at 11:41pm PDT

Navaļnijs aicināja cilvēkus sestdien pulcēties uz nesaskaņotu mītiņu pie Maskavas mērijas, lai protestētu pret neatkarīgo kandidātu nereģistrēšanu domes vēlēšanām.

Vēlēšanu komisija ir atteikusi vēlēšanām reģistrēt neatkarīgos opozīcijas kandidātus, tostarp Navaļnija līdzgaitniekus Ļubovu Soboļu un Ivanu Ždanovu, kā arī bijušo Valsts domes deputātu Dmitriju Gudkovu un opozicionāru Iļju Jašinu.

Vēlēšanu komisija paziņoja, ka nav derīga daļa neatkarīgo kandidātu savākto vēlētāju parakstu. Opozicionāri gan uzskata, ka vēlēšanu komisija apzināti sagrozījusi parakstu datus un reģistrāciju vēlēšanām atteikusi nelikumīgi.

Maskavā jau notikušas vairākas protesta akcijas pret komisijas rīcību. Savukārt Maskavas policija otrdien rekomendēja iedzīvotājiem atturēties no dalības Navaļnija rīkotajā akcijā sestdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!