Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievijas galvaspilsētā Maskavā izsniegts pirmais personu apliecinošais dokuments personai bez pilsonības jeb tā sauktā "nepilsoņa pase", atsaucoties uz Maskavas Sabiedriskās uzraudzības komisijas pārstāvi Evu Merkačevu, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Dokumenta ieguvējs ir 53 gadus vecais Jakubdžans Hakimdžanovs, kurš dzimis Dušanbe, Tadžikistānā. Kad viņam bija pieci gadi, ģimene pārcēlusies uz Astrahaņu. Viņš jau jaunībā nokļuvis aiz restēm un "tālāk tā arī turpinājās", skaidro Merkačeva.

Pēdējā no aizturēšanas reizēm policija nav spējusi noskaidrot viņa personību un atklājies, ka kungam nav nevienas valsts pilsonības. Pēdējos divus gadus viņš pavadījis ārzemnieku īslaicīgās aizturēšanas centrā Saharovā, jo izraidīt uz kādu citu valsti bez pilsonības arī neesot iespējams.

Cilvēktiesību aizsardzības Organizācijas "Pilsoniskā sadarbība" pārstāve Jeļena Burtina portālam "Meduza" gan norāda, ka šis nebūt nav pats pirmais nepilsoņa pases izsniegšanas gadījums galvaspilsētā. Saskaņā ar organizācijas rīcībā esošo informāciju šādas pases Maskavā sāktas izsniegt 2021. gada beigās un "Pilsoniskajai sadarbībai" zināms par vismaz divām personām, kas tās saņēmušas decembrī.

Savukārt citos Krievijas reģionos šie dokumenti izsniegti vēl agrāk.

Likums par "nepilsoņu pasēm" stājās spēkā 2021. gada augustā, un kopš tā laika valstī izsniegti vairāk nekā 600 šādi dokumenti.

Šīs pases var saņemt tie, kuriem ar tiesas lēmumu ir atņemta Krievijas pilsonība, tie, kuri ir dzimuši PSRS, bet nav pieņēmuši Krievijas pilsonību, kā arī tie, kurus nevar izraidīt no valsts, jo neviena cita valsts viņus nepieņem.

Personu apliecinošā dokumenta derīguma termiņš ir 10 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!