Foto: RIA Novosti/Scanpix
Otrdien Maskavas Hamovņiku rajona tiesā turpinās sprieduma pasludināšana otrajā krimināllietā pret bijušo Krievijas naftas kompānijas "Jukos" vadītāju Mihailu Hodorkovski un bijušo finanšu grupas "Menatep" vadītāju Platonu Ļebedevu, vēsta Krievijas mediji.

Gan Hodorkovski, gan Ļebedevu tiesa pirmdien atzina par vainīgiem. Viņu advokāti jau paziņoja, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

Apsūdzēto advokāti jau pieļāva, ka piespriestais soda mērs tiesas zālē varētu izskanēt "Jaungada naktī" - pirmdien pēcpusdienā bija nolasītas kādas 80 lapaspuses, bet apsūdzības slēdziena ir 4200 lapaspuses.

Hodorkovska un Ļebedeva notiesāšana jau izpelnījusies asu starptautiskās sabiedrības kritiku.

Kā vēstīts, sākotnēji spriedumu bija plānots nolasīt 15. decembri, taču tiesa bez paskaidrojumiem sēdi pārcēla.

Krievijas prokurori aicināja tiesu piemērot Hodorkovskim un viņa biznesa partnerim Ļebedevam 14 gadu cietumsodu otrajā krimināllietā par miljoniem tonnu naftas nolaupīšanu un naudas atmazgāšanu.

Pirmajā krimināllietā 2005. gadā Hodorkoviskim un Ļebedevam tika piespriesti astoņi gadi cietumā par krāpšanu un izvairīšanos no nodokļiem.

Pirms tiesas lēmuma abi apsūdzētie jau bija pavadījuši divus gadus pirmstiesas apcietinājumā, tāpēc tuvojās viņu atbrīvošana.

Taču šogad 3.martā viņi no jauna sēdās uz apsūdzēto sola par miljoniem tonnu naftas piesavināšanos un naudas apmazgāšanu. Par šīm apsūdzībām viņiem draud līdz pat 20 gadiem cietumā.

Laikā, kad Hodorkovskis tika arestēts, viņš tika uzskatīts par politisko konkurentu toreizējam prezidentam Vladimiram Putinam. Pašreizējais valdības vadītājs pagājušajā mēnesī apsūdzēja bijušo Krievijas bagātāko cilvēku par slepkavību izmantošanu savu biznesa interešu aizstāvībai.

Pats Hodorkovskis iepriekš pauda, ka otrajā tiesas prāvā viņam tiks piespriests mūža ieslodzījums cietumā. "Mani mēģina noturēt cietumā līdz nāvei," intervijā Minhenes žurnālam "Focus" teica Hodorkovskis.

Pēc viņa viedokļa, jauno lietu pret viņu inspirējuši spēka struktūru pārstāvji no Putina aprindām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!