Foto: AFP/Scanpix/LETA
Krievijas policija un nacionālā gvarde trešdien Maskavā gājiena laikā tīmekļa medija "Meduza" žurnālista Ivana Golunova atbalstam aizturējusi vairāk nekā 400 cilvēku, liecina organizācijas "OVD-Info" dati.

Kā ziņo "Meduza" korespondents, daudzi no aizturētajiem bija uzvilkuši kreklus ar uzrakstu "Es/Mēs Ivans Golunovs". Aizturēto vidū ir "Meduza", "Reuters", "Kommersant", "Doždj" un "MBH-Medija" žurnālisti, kā arī Vācijas izdevuma "Der Spiegel" pārstāvis un Francijas žurnāla "Le Temps" fotogrāfs. Tāpat aizturēts opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.

"Varasiestādes ir ļoti nobijušās no fantastiskās un vienprātīgās solidaritātes demonstrēšanas Golunova lietā," tviterī paziņojis Navaļnijs. "Tāpēc viņiem ir svarīgi sagraut kopīgo solidaritāti un pēc tam iebiedēt un ielikt cietumā tos, kas neatkāpjas."

Kā vēsta "Radio Brīvība", policija vispirms aiztur žurnālistus un fotogrāfus. Radiostacija lēš, ka gājienā piedalās vismaz tūkstotis cilvēku. Savukārt Maskavas policija paziņojusi, ka akcijā piedalījušies aptuveni 1200 cilvēku, no kuriem 200 aizturēti.

Aizturētajiem par piedalīšanos nesankcionētā protesta akcijā draud līdz 20 dienām ilgs administratīvais arests. Daļai gājiena dalībnieku izdevies nonākt tā galamērķī - pie Iekšlietu ministrijas Galvenās pārvaldes ēkas, kur notiek individuāli piketi.

Gājiens notiek, neskatoties uz krimināllietas izbeigšanu pret Golunovu un viņa atbrīvošanu no mājas aresta iepriekšējā dienā. Gājiena rīkotāji nolēma neatteikties no akcijas, pieprasot veikt izmeklēšanu un sodīt vainīgos par krimināllietas safabricēšanu.

Maskavas dome atteicās saskaņot gājienu, apgalvojot, ka tas varētu traucēt trešdien atzīmējamo Krievijas dienu. Arī Krievijas otras lielākās pilsētas Sanktpēterburgas centrā trešdien pulcējās aptuveni 100 cilvēku, kas pieprasīja atbrīvot policijas patvaļas upurus.

Jau vēstīts, ka Golunovs otrdien atbrīvots pēc tam, kad tika pieņemts lēmums izbeigt krimināllietu pret viņu. Krievijas iekšlietu ministrs Vladimirs Kolokoļcevs otrdien paziņoja, ka pieņemts lēmums 36 gadus veco Golunovu atbrīvot no atbildības un izbeigt krimināllietu pret viņu. Šāds lēmums pieņemts, jo nav pierādījumu viņa vainai.

Golunovs, kurš strādā Rīgā bāzētajā krievu tīmekļa medijā "Meduza", tika aizturēts pagājušajā ceturtdienā Maskavā un viņam tika izvirzītas apsūdzības mēģinājumā tirgot narkotikas, par ko draud 10 līdz 20 gadu cietumsods, un sestdien viņam noteikts pirmstiesas drošības līdzeklis mājas arests.

Izmeklētāji skaidroja, ka Golunovs esot mēģinājis pārdot narkotisko vielu mefedronu. Golunovs uzstāj, ka divas paciņas ar nezināmu vielu viņam "piesviestas". Kolokoļcevs otrdien arī pavēstīja, ka no amata atstādināti tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, kas nodarbojās ar Golunova lietu. Pret policistiem, kas aizturēja žurnālistu, uzsākta pārbaude.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!