Foto: AFP/Scanpix

Maskavas dome atļāvusi opozīcijas rīkoto 4. februāra gājienu “Par godīgām vēlēšanām” Maskavā, saskaņojot jaunu maršrutu ar pasākuma rīkotājiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Gājiens sāksies pie metro stacijas “Oktjabriskaja” un pa Jakimankas ielu virzīsies uz Bolotnajas laukumu, kur notiks mītiņš.

Saskaņā ar pieteikumu gājienā piedalīsies līdz 50 tūkstošiem cilvēku.

Gājiens paredzēts no pulksten 12 līdz 15.

Jau vēstīts, ka Maskavas dome aizliedza rīkot gājienu pa sākotnēji pieteikto maršrutu no Kalugas laukuma līdz Manēžas laukumam. Dome pamatoja savu lēmumu ar to, ka pieteiktais gājiena maršruts no Kalugas laukuma caur Dārzu aplim uz Manēžas laukumu paralizētu satiksmi Maskavas centrā. Turklāt Manēžas laukums piekļaujas Kremļa sienai, bet pasākumu rīkošanu pie Kremļa kompleksa nosaka īpašs likums.

Maskavas dome piedāvāja gājiena dalībniekiem pulcēties vai nu pie Lužņiku stadiona vai Komjaunatnes prospekta sākumā un doties gājienā gar Maskavas upi uz vienu vai otru pusi.

Vēlētāju līga pauda izbrīnu par aizliegumu. Novērotāji norādīja, ka Manēžas laukums, lai gan atrodas pie Kremļa sienas, neietilpst aizsargājamajā kompleksā, tāpēc domes arguments esot nepamatots.

Jau ziņots, ka 4.decembra Krievijas Valsts domes vēlēšanās valdošā partija "Vienotā Krievija" uzvarēja, iegūstot 49,3% vēlētāju atbalsta, tomēr Valsts domē partija zaudēja 77 vietas. Opozīcija norādīja, ka arī šis rezultāts ir panākts ar krāpšanos un reālais atbalsts Putinam un viņa partijai ir krietni vien mazāks.

Par vēlēšanu norises pārkāpumiem ziņoja ne tikai starptautiskie un vietējie vēlēšanu novērotāji un opozīcijas aktīvisti, bet arī Valsts domē iekļuvušās Komunistiskās partijas un "Taisnīgās Krievijas" līderi Genadijs Zjuganovs un Sergejs Mironovs. Zjuganovs pavēstīja, ka "Vienotā Krievija" sev pieskaitījusi par 15% vairāk balsu, nekā bija patiesībā, solot izmeklēt vēlēšanu rezultātus visos reģionos. Savukārt Mironovs paziņoja, ka vislielākā krāpšanās notikusi Sanktpēterburgā.

Pret vēlēšanu rezultātiem visā Krievijā protestēja tūkstošiem cilvēku. Lielākās protesta akcija notika 10. un 24. decembrī Maskavā, kad tajās pulcējās desmitiem tūkstoši cilvēku, simtiem tika aizturēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!