Otrdien Krievijas galvaspilsētā Maskavā jau desmito reizi notika ikgadējais nacionālistu "Krievu maršs", kas rīkots par godu Nacionālās vienības dienai. Šogad notikumu Ukrainā dēļ tajā piedalījās gan "Jaunkrievijas" atbalstītāji, gan pretinieki.

Akcija notika Maskavas mikrorajonos Ļubļino un Ščukino. Portāls "rbc.ru" norāda, ka šogad dalībnieku skaits bija mazāks nekā iepriekšējos gados.

Tiek ziņots, ka dalībnieki sadalījās divās nometnēs – vieni atbalstīja "Jaunkrieviju", bet citi aizstāvēja Ukrainas nedalāmības ideju. Marša dalībnieki gājienā izmantoja impērijas karogus, Krievijas, partiju un futbola simboliku.

Akcijas aculiecinieki ziņo, ka marša laikā tika izkliegti dažādi saukļi. "Vīrietis ar Jaunkrievijas karogu kliedzis – "Jaunkrievijai" būt. Viņam atbildēja – kapā," redzēto aprakstīja blogeris Iļja Varlamovs.

Krievijas politiķis un sabiedriskais darbinieks Dmitrijs Demuškins atzīmēja, ka neatbalsta notikušo Donbasā. "Doņeckas tautas republikā rit pilsoņu karš starp krieviem, un es to neatbalstu, es nevēlos nogalināt krievus," viņš teica.

Krievijas opozīcijas pārstāvji pasākuma laikā pieprasīja atzīt "Jaunkrieviju", vēsta Krievijas televīzijas kanāls "Doždj". Krievijas Komunistiskās partijas līderis Genādijs Zjuganovs norādīja, ka "nedarīsim pāri "Jaunkrievijai", tāpēc vēlamies atzīt Doņeckas un Luhanskas "republikas"". Partijas "Taisnīgā Krievija" līderis Sergejs Mironovs sacīja, ka "Ukrainā šobrīd rodas fašisms, kuru nepieciešams apstādināt".

Savukārt Liberāldemokrātiskās partijas līderis Vladimirs Žirinovskis pauda gatavību aizstāvēt krievus "jebkurā Zemes punktā, īpaši kaimiņzemē Ukrainā". "2. novembris ir kopīgi svētki, jo ne tikai Krima atgriezās mūsu kopīgās dzimtenes sastāvā, bet arī Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas" ievēlēja savus likumīgos vadītājus," viņš teica.

Bijušais separātists Igors Girkins (Strelkovs) atteicās piedalīties maršā, motivējot to ar opozīcijas neatbalstīšanu: "Sliktākais, ko šobrīd var darīt krievu patrioti, ir atbalstīt lozungus par prezidenta Putina gāšanu šādā ārpolitikas situācijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!