Krievijas galvaspilsētas Maskavas miliči par viņa "čečenu" uzvārdu brutāli piekāvuši vienu no valsts slavenākajiem kosmonautiem Magomedu Tolbojevu, ziņo "Newsru.com".
Nopelniem bagātais lidotājs izmēģinātājs, Krievijas varonis, bijušais daudzkārt izmantojamā kosmosa kuģa "Buran" komandieris un bijušais Dagestānas Drošības padomes sekretārs smagi piekauts pēc tam, kad naktī no trešdienas uz ceturtdienu pēc miliču pieprasījuma uzrādījis savus dokumentus, acīmredzot izraisot "kārtības sargu" agresiju ar savu "čečenu" uzvārdu.

Kā ironizē Krievijas mediji, pulkvedis Tolbojevs, kurš pēc tautības ir avārs, tādējādi personiski izbaudījis, ko nozīmē "drošības pasākumu pastiprināšana" galvaspilsētā.

Miliči piekāvuši Tolbojevu, neskatoties uz to, ka viņš uzrādījis Krievijas Valsts domes deputāta palīga apliecību. "Kārtības sargi" pārtraukuši sist kosmonautu tikai pēc tam, kad garāmgājēji aizskrējuši zvanīt milicijai.

Pārtraucot savas zvērības, Tolbojevam uzkliegts: "Lasies no šejienes, melnais (krieviski lietotais vārds rupjāks). Un nodod saviem ciltsbrāļiem: tik un tā mēs jūs izžņaugsim."

"Es būtu varējis sekundes laikā tikt galā ar tiem seržantiem. Bet es taču sapratu: pēc tam apgalvos, ka es esmu viņiem uzbrucis pirmais," pēc notikušā presei skaidroja Tolbojevs, kurš vienkārši gulējis Maskavas netīrumos un klusībā lūdzies, lai tikai viņam nesistu pa muguru. "Esmu kritis no liela augstuma, viss mugurkauls man ir salikts no plastmasas."

Par miliču personībām 53 gadus vecais Tolbojevs spēj atcerēties tikai to, ka tie bija divi seržanti.

Intervijā radiostacijai "Eho Moksvi" Tolbojevs paziņoja, ka tiesāšanās ar miličiem būtu zem viņa goda. "Esmu krievu virsnieks, pulkvedis, tāpēc ņemties ar šiem atkritumiem es nevēlos. Turklāt viņu ir desmiti tūkstošu, tāpat ar viņiem neko nevar izdarīt," sacīja kosmonauts. "Jāpastiprina ir nevis drošības pasākumi pret pilsoņiem, bet gan kārtība pašās struktūrās, lai tās būtu civilizētākas."

Maskavas pilsētas iekšlietu pārvalde jau uzsākusi izmeklēšanu par Krievijas varoņa piekaušanu un iekšējās drošības pārbaudi. Pārvaldes oficiālais pārstāvis Kirils Mazurins apsolījis Krievijas aģentūrai "Interfax", ka pārbaudes rezultāti tiks publiskoti.

Magomeds Tolbojevs ir saņēmis virkni Krievijas augstāko apbalvojumu, kuru vidū ir "Zelta zvaigzne", Krievijas varoņa statuss, PSRS Darba sarkanā karoga ordenis, un viņš izvirzīts trešās pakāpes ordeņa "Par nopelniem tēvzemes labā" saņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!