Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Žurnālistu rokās nonākuši dokumenti apstiprina, ka Ķīnas valdība Siņdzjanas Uiguru autonomajā reģionā nodarbojas ar sistemātisku cietuma nometnēs iesprostotu simtiem tūkstošu musulmaņu pāraudzināšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Medijos jau ziņots, ka Ķīnā darbojas simtiem nometņu un cietumu, kuros Ķīnas varasiestādes tur uiguru un citu musulmaņu tautu pārstāvjus. Apcietināto personu skaits tiek lēsts no viena līdz pat gandrīz trim miljoniem.

Pekina savukārt apgalvo, ka minētajās nometnēs tiek apmācīti brīvprātīgie – potenciālie ekstrēmisti. Taču Starptautiskā izmeklējošo žurnālistu konsorcija (ICIJ) rīcībā nonākuši dokumenti liecina par cilvēku piespiedu turēšanu nometnēs, stingru disciplīnu un pastāvīgu aizturēto videonovērošanu.

ICIJ ieguvuši valdošās partijas funkcionāra parakstītas instrukcijas nometņu priekšniekiem, nometņu iekšienē izplatāmus biļetenus un tiesas spriedumu, ar kuru kādam uiguru vīrietim piespriesti 10 gadi nometnē par reliģiozu izteikumu.

ICIJ kopā ar 17 mediju žurnālistiem, izpētot dokumentus, nonāca pie secinājuma, ka nometnēs bez tiesas sprieduma atrodas aptuveno miljons arestēto, pārsvarā uiguru etniskās grupas pārstāvji.

Instrukcijā nometņu vadītājiem partija pieprasa nodrošināt visstingrāko disciplīnu, sodus un bēgšanas novēršanas pasākumus. Tiek pavēlēts:

  • Nepieļaut nekādu bēgšanu
  • Uzlabot disciplīnu un stingrāk sodīt tās pārkāpumus
  • Panākt atzīšanos un nožēlošanu
  • Noteikt prioritāti korektīvajiem ķīniešu valodas kursiem
  • Pārliecināties par videonovērošanas sistēmas efektivitāti kopmītnēs un klasēs, un novērst aklās zonas


Katrs ieslodzītā dzīves aspekts tiek vērots un kontrolēts. "Studentam jābūt savai gultai, savai vietai rindā un nodarbību telpā, un savam darbagaldam – mainīties vietām stingri aizliegts," teikts dokumentā.

"Ieviest disciplinārās normas, kā celties, sasaukt, mazgāties, apmeklēt sanitāro mezglu, par mājsaimniecību, ēdienu, mācībām, gulēšanu, durvju aizvēršanu un citām lietām," nometņu vadītājus instruē partijnieks Žu Hailuns.

Citi dokumenti ļauj apjaust arestu apmērus. Viens no tiem liecina, ka 2017. gadā uz nometnēm nosūtīti 15 tūkstoši cilvēku no reģiona dienvidiem.

Instrukcija paredz, ka atbrīvot drīkst tikai tos ieslodzītos, kuri nodemonstrēs, ka ir mainījuši vērtības, valodu un ticību.

"Panākt no studentiem atzīšanos un nožēlu, dziļu izpratni par savu pagātnes darbību noziedzīgo un bīstamo dabu," teikts instrukcijā.

Cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" paziņojusi, ka šie dokumenti liecina par rupjiem cilvēktiesību pārkāpumiem un vismaz psiholoģisku spīdzināšanu.

Savukārt Vispasaules uiguru kongresa padomnieks un advokāts Bens Emersons norāda, ka šādu iestāžu mērķis ir mainīt cilvēka identitāti.

"To ir grūti nosaukt par kaut ko citu, ja ne masveida smadzeņu skalošanu, kas vērsta pret veselu tautu. Tā ir pilnīga transformācija, kuras mērķis iznīcināt Siņdzjanas Uiguru autonomā reģiona uigurus musulmaņus kā atsevišķu kultūras kopienu," uzsver Emersons.

Dokumenti liecina, ka par paklausību, panākumiem mācībās un darbā, kā arī spilgtām ideoloģiskās transformācijas izpausmēm ieslodzītie pelna punktus.

Punktu daudzums nosaka, vai viņi drīkst sazināties ar ģimeni un cik drīz viņi tiks brīvībā. Atbrīvošanas perspektīva parādās tikai pēc tam, kad četras partijas komitejas piekrīt, ka ieslodzītais patiešām ir iekšēji pārveidots.

Potenciālo ieslodzīto identificēšanai lietā tiek likta masveida izsekošanas sistēma. Programma izskaitļo likumpārkāpuma iespējamību, pamatojoties uz personas datiem.

Vienā no dokumentiem atklāts, kā sistēmas uzmanības lokā nonāca 1,8 miljoni uiguru tikai tāpēc, ka izmantojuši failu apmaiņas lietotni "Zapya".

Sistēma rekomendēja tuvāk novērot 40 577 šīs lietotnes izmantotāju un nosūtīt uz nometnēm visus, kas izraisa kaut mazākās aizdomas.

Dokumentos ir arī instrukcija uiguru izsekošanai citās valstīs un Ķīnā esošu uiguru ar citas valsts pilsonību arestēšanai. Šajās operācijās var tikt iesaistīta Ķīnas vēstniecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!