Foto: AFP/Scanpix

Īrijā bez iztikas līdzekļiem palikušajai piecu bērnu mātei no Latvijas atteikti visi sociālās palīdzības maksājumi un ģimenei draud palikšana bez pajumtes, jo nevar samaksāt īri par savu dzīvesvietu, vēsta Īrijas latviešu ziņu portāls "Baltic Ireland".

Tiesā arī atklājās, ka 28 gadus vecā Guna Ļevčenkova joprojām mēģina lielveikalos zagt pārtiku, un apsargi šajos gadījumos vairs nezvana policijai, bet sūta sievieti prom.

LETA jau ziņoja, ka Dundalkā tiesas priekšā 2010.gadā stājās piecu bērnu māte no Latvijas, kura pieķerta zogam pārtiku, mājsaimniecības preces un apģērbu no vairākiem Dundalkas veikaliem.

Ļevčenkova tiesā sacīja, ka viņa zagusi depresijas iespaidā un nepieciešamības pabarot un apģērbt bērnus dēļ, jo sievietes vienīgie ienākumi ir aptuveni 50 eiro mēnesī (35 lati), ko viņa saņem pabalstos no Latvijas.

Ļevčenokas lietas izskatīšana kopš tā laika vairākkārt atlikta, tiesnesim dodot rīkojumu nodrošināt sievietei sociālo palīdzību.

Taču visi sievietes advokāta Šona O'Reilija centieni nodrošināt sociālās labklājības maksājumus piecu bērnu mātei ir izsmelti.

Pagājušajā nedēļā jurists tiesai paziņoja, ka Ļevčenkovai ir atteikts papildu labklājības pabalsts, darba meklētāja pabalsts un bērnu pabalsts.

O'Reilijs sacīja, ka sieviete mēģina pārsūdzēt visus šos atteikumus un ir pieteikusies uz darba vietu valsts programmā.

Viņš teica, ka stindzinošā realitāte ir tā, ka Ļevčenkova ir parādā deviņu nedēļu īri un, ja viņa to nesamaksās tuvāko dienu laikā, tad paliks bez pajumtes.

Jurists apgalvoja, ka sociālais dienests viņa klientei ir paziņojis, ka, ja tā notiks, viņas bērni tiks ņemti dienesta aprūpē.

Tiesnesis uzdeva retorisku jautājumu: "Tātad, kad bērni būs ceļa malā, tikai tad viņi (sociālais dienests) kaut ko darīs?"

Īrijas sociālā dienesta pārstāvji ir pauduši nostāju, ka šis nav bērnu aizsardzības jautājums, neskatoties uz informāciju, ka viņu māte Guna Ļevčenkova pagājušajā gadā nelegāli strādājusi lauku saimniecībā Lutā, par darbu atalgojumā saņemot kartupeļus, burkānus un kāpostus. Citu ienākuma avotu sievietei nav.

Aizstāvis informēja, ka vienīgais sociālā dienesta piešķirtais atbalsts ģimenei ir bērniem izsniegtās medicīnas kartes. Ziemassvētkos kāda labdarības organizācija ģimenei noorganizējusi elektrības rēķina apmaksu.

Tiesnesis Viljams Hamils pauda sašutumu par situāciju, atzīstot, ka vienīgais veids, kā viņš varētu atrisināt Ļevčenkovas jautājumu, ir "apcietināt māti, lai kāds kaut ko darītu".

Dundalkas tiesas tiesnesis Viljams Hamils iepriekš apsūdzētajai piedāvāja atgriezties Latvijā, taču sieviete labāk vēlas palikt Īrijā, jo Latvijā viņas situācija nav bijusi labāka. Bērnu tēvs arī ir bezdarbnieks un valsts pabalstus nesaņem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!