Ja vēlaties iegadāties veselīgu suni, kas dzīvos ilgāk, izvēlieties terjeru vai pūdeli. Par to liecina pirmais šāda mēroga starptautiskais Zviedrijā veiktais pētījums par suņu veselību.
Piecu gadu ilgajā pētījumā, kurā tika pārbaudīti 200 tūkstoši suņu, noskaidrots, ka mazi suņi dzīvo ilgāk, savukārt, bokseri un īru vilku suņi slimo visbiežāk.

Pētījumu veica Zviedrijas Lauksaimniecības universitāte Upsalā un secināja, ka īsākais dzīve ilgums ir Īrijas vilku suņiem, vācu dogiem un dobermaņu sugas suņiem.

Veterinārās medicīnas doktore Agneta Egenvalla pastāstīja, ka pētījuma aprēķinātie dati par dzīves ilgumu un slimībām ir iegūti no dzīvnieku apdrošināšanas kompānijām, kuru aprūpē ir puse no 800 tūkstošiem Zviedrijas suņu.

Rezultāti ir izteikti procentos katrai suņa sugai, nav minēti dzīves gadu skaitļi un slimību daudzums.

Egenvalla sacīja, ka rezultāti apstiprinājuši daudzu vetārstu un suņu īpašnieku novērojumus par to, ka atsevišķas suņu sugas ir vairāk pakļautas dažādu slimību ietekmei.

“Aptauja apstiprināja, ka neviens ļoti liels suns nav pilnīgi vesels un ka pārsvarā viņi mirst ātrāk nekā mazie suņi,” doktore teica intervijā Zviedrijas laikrakstam “Dagens Nyheter”.

“Taču pētījums nedod atbildi uz jautājumu, kas to ietekmē — suga, iedzimtība vai dzīvesveids,” viņa piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!