Trešdien Meksikā atkal ver durvis nedēļu slēgtās iestādes un restorāni, kā arī atsākas daudzas pārtrauktās sabiedriskās aktivitātes, kas, pēc amatpersonu teiktā, lielā mērā ierobežoja iepriekš tā sauktās cūku gripas epidēmijas izplatīšanos, kura tagad mazinās.

Kaut arī jaunā A tipa gripas H1Ni paveida vīrusa infekcijas uzliesmojuma upuru skaits ar katru dienu nedaudz palielinās un no tās miruši vismaz 29, bet inficējušies vairāk nekā 913 cilvēki, varas iestādes norāda, ka epidēmijas kulminācija bija pagājušajā nedēļā un tagad tā tiek kontrolēta.

Ierobežojumi tiks atcelti pakāpeniski turpmāko dienu laikā.

Ceturtdien atsāks darbu vidusskolas un universitātes, kam pirmdien sekos pamatskolas un bērnudārzi.

Tomēr pagaidām nav zināms, kad būs ļauts atsākt darbību Mehiko kinoteātriem, teātriem un naktsklubiem.

Gripas epidēmija tagad izplatījusies vairāk nekā 20 valstīs, taču tās centrs bija Meksika. Tomēr valdība apšauba pieņēmumu, ka vīruss cēlies Meksikā, un uzsver, ka ap to pašu laiku mazāks gripas uzliesmojums ticis reģistrēts ASV.

Prezidents Felipe Kalderons otrdien norādīja, ka pasaule var pateikties Meksikai par straujo reakciju uz šo ārkārtas situāciju, tiklīdz tā tika identificēta.

"Frontes pirmā līnija bija Meksika, un mēs aizsargājām visu cilvēci no jaunā vīrusa izplatīšanās," viņš teica nacionālajā televīzijā.

Kalderona kanceleja vēlāk paziņoja, ka Pasaules Veselības organizācijas pārstāvis Meksikā Filips Lamī uzslavējis Meksikas valdību par tās veiktajiem pasākumiem.

"Mācība, ko mēs guvām no Meksikas pieredzes, bija būtiski svarīga starptautiskajai sabiedrībai," viņš teica.

Neraugoties uz centieniem atjaunot normālu dzīvi Mehiko un pārējā valsts teritorijā, ir skaidrs, ka ekonomiskais kaitējums, ko šī slimība nodarīja Meksikai, vēl kādu laiku būs jūtams.

Finanšu ministrs Agustins Karstenss otrdien žurnālistiem teica, ka dzīves apstāšanās visā valstī un kaitējums tūrisma industrijai valsts ekonomikai izmaksājis aptuveni 2,3 miljardus dolāru (1,2 miljardus latu) jeb gandrīz 0,3% iekšzemes kopprodukta.

Pēc viņa teiktā, valdība gatavo fiskālo stimulu paketi kaitējuma mazināšanai, kurā ietilps 1,3 miljardu dolāru injekcija ekonomikā.

Tiks sākta arī mārketinga kampaņa, lai atvilinātu atpakaļ tūristus, kā arī piešķirti 380 miljoni dolāru kredītiem kompānijām un subsīdijām.

Mehiko viesnīcas ir aizpildītas tikai par 10%, un pilsētas centrā un galvenajos tūrisma objektos, tostarp arī Meksikas slavenajās acteku piramīdās, vairs nav redzami ārvalstu viesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!