Igaunijas Veterinārais un pārtikas departaments uzlicis 10 000 kronu (362 lati) naudas sodu ātrās ēdināšanas restorānu gigantam "McDonald's" par nepareiza iepakojuma izmantošanu, importējot AS "Rīgas piena kombināts" (RPK) piena maisījuma sastāvdaļas.
Igaunijas pārtikas dienests Iklas robežpunktā pirms divām nedēļām aizturēja "McDonald's" furgonu ar četrām tonnām RPK ražotu piena maisījumu kokteiļu pagatavošanai, kas bijis pildīts ananāsu un ābolu sulas pakās.

Dienesta vadība paziņoja, ka piena maisījuma iepakošana sulas pakās vērtējama kā rupjš likuma par pārtikas produktiem pārkāpums.

Šāds Igaunijas institūciju paziņojums gan ir pretrunā ar "McDonalds" piegādātāja SIA "Baldis" pārstāvju skaidrojumiem, kas norāda, ka "McDonalds" restorāniem gan Igaunijā, gan Lietuvā RPK ražotais piena maisījums kokteiļu pagatavošanai sulas iepakojumā tiek piegādāts jau kopš 1996.gada un Igaunijas institūcijas par to ir informētas.

Pārtikas departamenta robeždienesta direktors Vladimirs Razumovskis informēja, ka 10 000 kronu bija maksimālā summa, kuru varēja piespriest departaments.

Administratīvā tiesa kompānijai par šādu pārkāpumu varēja uzlikt naudas sodu līdz 100 000 kronu, taču lietas nodošana administratīvajā tiesā būtu prasījusi laiku un naudu. Kompānijai noteiktais sods jāsamaksā 15 dienu laikā.

Vērā esot ņemts arī fakts, ka "McDonald's" savu vainu atzina un nepareizi iepakotās preces nosūtīja atpakaļ uz RPK. "McDonald's" vairs nedrīkstēs pārtikas preču sastāvdaļas importēt nepareizā iepakojumā, piebilda Razumovskis.

RPK vadība jau iepriekš norādījusi, ka "McDonald's" sūtītais piena maisījums kokteiļu pagatavošanai nav domāts izplatīšanai tirgū, bet gan tā tālākai pārstrādei, tādēļ iepakots sulas pakās, kas turklāt ir paredzēts starp RPK un "Baldis" noslēgtajā līgumā. Visi iepakojumi ir marķēti ar norādi, ka tajos atrodas piena maisījums, nevis sula, kā arī produktiem ir attiecīgi sertifikāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!