Foto: Kadrs no video

Radikālo islāmistu grupējums "Islāma valsts" (IS) izplatījis propagandas video, kurā reklamē savu medicīniskās aprūpes sistēmu ar Austrālijas ārsta piedalīšanos, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ierakstā tiek stāstīts par "ISHS" jeb IS Veselības aprūpes dienestu. Video izcelsme nav pārbaudīta, bet tas cirkulē ar IS saistītos sociālo tīklu kontos un tam ir citiem IS video raksturīgās iezīmes.

Sižets, domājams, filmēts IS kontrolētās Sīrijas pilsētas Rakas Centrālajā slimnīcā. Pirmais ārsts video stāsta par Veselības ministrijas izveidi, kas vada medicīniskā iestādes visā IS teritorijā, tai skaitā Rakas slimnīcu, kas esot atjaunota.

Otrs mediķis iepazīstina ar intensīvās terapijas nodaļu, kurā tiekot ārstēti kaujās un autoavārijas cietušie. Trešais stāsta par rentgena nodaļu.

Ārsts Abu Jusufs atklāj, ka ieradies no Austrālijas un liek lietā savas medicīniskās zināšanas kā "daļu sava džihāda par islāmu". Ierakstā viņš aprūpē jaundzimušus bērnus slimnīcas pediatrijas nodaļā.

Skatoties tieši kamerā, viņš paziņo, ka vēlas, kaut būtu pievienojies "Islāma valstij" jau agrāk, aicinot mediķus no Rietumiem pievienoties grupējumam.

Radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Uzlidojumus islāmistu pozīcijām veic ASV vadīta koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!