Foto: Reuters/Scanpix
Telekanāls "Al Arabiya" izplatījis versiju par "terorista Nr.1" Osmas bin Ladena likvidāciju. Atrast bin Ladenu palīdzējis viņa pētecis un kādreizējais vietnieks Aimans az Zavahiri, pirmdien informē laikraksts "Corriere della Sera".

"Izmeklēšanā, ko veicis telekanāls "Al Arabiya", tiek runāts par aizdomām, kas jau bijušas pēc "Al Qaeda" līdera slepkavības. Viņu nodevis vietnieks, kurš pats vēlējies ieņemt "terora šeiha" vietu," vēsta laikraksts.

"Atbilstoši notikumu rekonstrukcijai, "Al Qaeda" Ēģiptes atzars, kuru vada az Zavahiri un Seifs al Adels, jau sen vēlējies pārņemt vadību. Viņi pārliecinājuši bin Ladenu pārcelties uz dzīvi Abotabadā Pakistānā.Sakarus ar viņu uzturēja ar kurjeru starpniecību, uz kuru pēdām drīz vien nonāca amerikāņu aģenti. Nav izslēgts, ka notikusi informācijas noplūde no "Al Qaeda", kas arī ļāva veikt amerikāņiem "blic operāciju Pakistānā,"" norāda "Corriere della Sera".

"Al Arabiya" vēsta, ka savulaik nogalināti pieci az Zavahiri sāncenši uz vadošo lomu organizācijā, iespējams, ka viņi likvidēti pēc az Zavahiri pavēles. Kļuvis zināms, ka az Zavahiri atzīts par "Al Qaeda" vadītāju pēc ilgiem strīdiem organizācijas atzaru starpā.

Az Zavahiri kritiķi norāda, ka viņam trūkst harizmas un nav pietiekama teoloģiskā izglītība. Viņš ir līderis, kas palielina šķelšanos organizācijā.

Telekanālā veiktā izmeklēšana var balstīties uz pamatotu informāciju, taču varētu arī būt mēģinājums radīt neuzticību "Al Qaeda" locekļu starpā, kuri jau tā cieš no pieaugošām bailēm no biedru nodevības.

Kā ziņots, bin Ladens tika nogalināts specoperācijas laikā savā rezidencē Abotabadas pilsētā Pakistānā 2. maijā. Par viņa nāvi speciālā televīzijas tiešraidē paziņoja ASV prezidents Baraks Obama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!