Foto: Reuters/Scanpix
Terorismā aizdomās turēto personu transportēšanai, tajā skaitā uz slepenajiem Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumiem daudzās pasaules valstīs, izmantoti privāto lidsabiedrību pakalpojumi, ceturtdien informē aģentūra "Associated Press".

Šī informācija atklājusies pēc tiesas prāvas starp diviem pārvadātājiem. Neliela Ņujorkas aviokompānija "Richmor Aviation" 2009. gadā attiesājusi 874 000 dolārus (437 000 latus) no kompānijas "SportsFlight Air", kas organizējusi CIP pasūtītos reisus.

Vēlāk "Richmor Aviation" darbinieki tiesas materiālus nodevuši laikrakstiem "The Washington Post" un "The Guardian".

Dokumenti liecina, ka laikā no 2002. gada līdz 2005. gadam "Richmor Aviation" lidmašīna "Gulfstream IV" CIP uzdevumā nolidojusi 1258 stundas. Lidmašīna nonāca pasūtītāja rīcībā pēc pirmā pieprasījuma, vienīgi bijis jābrīdina 12 stundas iepriekš.

"Gulfstream IV" veicis lidojumus uz dažādām vietām pasaulē, tajā skaitā uz Gvantanamo bāzi Kubā. Viena lidmašīnas ekspluatācijas stunda izmaksājusi 4900 dolārus (2450 latus), kad tirgus cena šādiem pakalpojumiem bijusi ap 5400 dolāriem (2700 latiem).

Spriežot pēc rēķiniem, CIP trīs gadu laikā samaksājusi "Richmor Aviation" vairāk nekā sešus miljonus dolāru (trīs miljonus latu).

Kompāniju pārstāvji esot zinājuši, ka lidmašīna tiek izmantota cilvēku pārvadāšanai,"kurus valdība uzskata par ļaundariem". Pasažieru vidū bijis arī par 2001. gada 11. septembra teroraktu organizētāju uzskatītais Haleds Šeihs Muhameds. Lidmašīnai pat mainīts borta numurs, lai slēptu tās saistību ar CIP pasūtījumiem.

"The Washington Post" noskaidrojis, ka CIP izmantojis 26 privātu kompāniju lidmašīnas. To īpašnieču saraksts arvien ir slepens.

Kā ziņots, slepenie cietumi ārvalstīs tika izmantoti pretterorisma kampaņā, ko ASV uzsāka pēc 2001. gada 11. septembra teroraktiem. Programmas ietvaros, aizdomās turētās personas tika nolaupītas un nogādātas cietumos ārpus ASV teritorijas, kur viņus arī spīdzinājuši, imitējot slīcināšanu un sitot. Programmu, ko aizsāka prezidents Džordžs Bušs jaunākais, pārtrauca viņa pēctecis Baraks Obama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!