Foto: Reuters/Scanpix
ASV uzņēmums "Eastman Kodak", kas savulaik bija pasaulē lielākais fotoprodukcijas ražotājs, ir nonācis uz bankrota sliekšņa, vēstī plašsaziņas līdzekļi.

Laikraksts "Wall Street Journal" (WSJ) ziņo, ka "Kodak" jau ir sācis gatavoties tam, lai prasītu aizsardzību pret kreditoriem.

Ņujorkas akciju birža šonedēļ piedraudēja kompānijai, ka pārtrauks tās akciju tirdzniecību, ja to cenu neizdosies paaugstināt virs viena ASV dolāra līmeņa.

1996.gadā, neilgi pirms digitālās revolūcijas, kuras dēļ zuda nepieciešamība iegādāties "Kodak" ražotās fotofilmiņas, "Kodak" akcija maksāja vairāk nekā 80 ASV dolāru. Šīs nedēļas vidū kompānijas akcija kritās par 28% – līdz 42 ASV centiem, jo reitingu aģentūra "Moody's" pazemināja "Kodak" reitingu līdz ļoti zemajam Caa3 līmenim, par iemeslu minot palielinātu kompānijas bankrota varbūtību tuvākajā laikā.

Kompānija vēl cer, ka izdosies piesaistīt naudu, pārdodot daļu tās vērtīgā patentu portfeļa. Ja tas neizdosies, "Kodak" būs spiests vērsties tiesā ar prasību aizsardzībai pret kreditoriem, raksta WSJ, atsaucoties uz informētām personām.

Pašlaik kompānijā strādā 19 tūkstoši cilvēki. 80.gados, kad kompānija piedzīvoja savus ziedu laikus, tajā bija nodarbināti 145 tūkstoši strādājošo.

"Kodak" atteicās komentēt medijos ziņoto, taču tā bilance atklāj zaudējumus vairāku gadu garumā. Pēdējoreiz ar nelielu peļņu uzņēmums strādāja 2007.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!