Eiropas Komisija (EK) ceturtdien piedzīvojusi virkni pārmetumu no mediju puses sakarā ar komisijas plāniem paplašināt tās televīzijas darbību un attīstīt citus ziņu kanālus. Virkne žurnālistu pauduši viedokli, ka šāda iecere rezultātā var izvērsties par nodokļu maksātāju sponsorētu propagandas ziņu aģentūru.
Starptautiskās Preses asociācijas (IPA) vadība, pārstāvot Briselē strādājošos žurnālistus, aizrakstījusi vēstuli komisijas viceprezidentei Margotai Vallstrēmai, aicinot sākt debates par šo ierosinājumu, kas iekļauts priekšlikumu dokumentā ES komunikāciju uzlabošanai.

"IPA vārdā es vēlētos izteikt mūsu satraukumu par ieceri izveidot neatkarīgu ziņu aģentūru, kurai piegādāt vēlamus "materiālus"," vēstulē raksta IPA priekšsēdētājs Maikls Steibnovs.

"Ciktāl tas attiecas uz mums, ideja par dekoratīvas ziņu aģentūras izveidi līdzās jau pastāvošajam kanālam "Europe By Satellite" (EBS) var radīt draudīgu situāciju," teikts vēstulē.

Komisijas pārstāvis Johaness Laitenbergers uzsvēra, ka EK šāda nodoma gan neesot. Ieceres mērķis, pēc viņa teiktā, ir dažādot EBS raidītās informācijas saturu, padarot to pievilcīgāku plašākai auditorijai.

"Žurnālistiskais darbs joprojām būs jūsu ziņā," viņš sacīja, atbildot uz jautājumu gūzmu ikdienas preses konferencē.

Satelītkanāls darbojas jau desmit gadus un pārsvarā translē tiešās pārraides no ES institūcijām, arī parlamenta debates, sēdes un preses konferences.

Ierosinājumu dokumentā tika iekļauti priekšlikumi ES dialoga uzlabošanai ar tās pilsoņiem pēc pagājušā gada divkārtējas referenduma izgāšanās par savienības konstitūciju un sabiedriskās domas aptaujām, kuru rezultāti liecina par vispārēju atbalsta samazinājumu savienībai.

Cita starpā Vallstrēma ierosinājusi "piešķirt Eiropai cilvēka seju", un Briseles nolūks ir nacionālajai, reģionālajai un vietējai auditorijai "piegādāt medijiem augstas kvalitātes ziņas un pašreizējos notikumus."

Viena no iespējām bija "uzlabot EBS, koncentrējot uzmanību uz augstas kvalitātes audiovizuāla satura radīšanu, kas ir draudzīgs medijiem un svarīgs pilsoņiem, un izpētīt atbilstoši profesionālajiem standartiem strādājoša starpinstitucionāla dienesta vēlamību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!