Krievijas un Irānas aizsardzības ministri Maskavā apspriedīs abu valstu militāri-tehnisko sadarbību. Nav izslēgts, ka Teherāna mēģinās atsākt sarunas par pretgaisa aizsardzības sistēmu "S-300" iepirkšanu, otrdien vēsta Krievijas mediji.

Pēc laikraksta "Kommersant" rīcība esošās informācijas, Irāna un Krievija jau pirms kāda laika esot parakstījušas 800 miljonu dolāru (441 miljonu latu) vērtu līgumu par piecu "S-300" sistēmu piegādi, taču politisko apsvērumu dēļ tā īstenošana atlikta.

Pērn 21. decembrī Teherānas oficiālā ziņu aģentūra IRNA vēstīja, ka Krievija ir sākusi piegādāt Irānai pretgaisa aizsardzības vidēja darbības rādiusa raķešu kompleksus "S-300".

Divas dienas pirms tam Izraēla aicināja Maskavu attiekties no raķešu piegādēm Irānai. Krievija informāciju par uzsāktajām "S-300" raķešu piegādēm vairākkārt noliegusi.

Kā vēsta laikraksts "Kommersant", Irānas aizsardzības ministrs Mostafa Mohamads Nadžars Maskavā ieradies pēc Krievijas kolēģa Anatolija Serdjukova ielūguma.

Viņš varētu mēģināt pārliecināt Krieviju piegādāt Irānai pretgaisa aizsardzības sistēmas, kas varētu palīdzēt atvairīt Izraēlas un ASV uzlidojumus valsts kodolobjektiem.

Pirms vizītes Maskavā Nadžars Irānas televīzijas kanālam "Press TV" paziņoja, ka "Irāna un Krievija ir valstis ar kopīgām interesēm. Abas valstis uzskata par prioritāti miera, drošības un stabilitātes saglabāšanu reģionā".

Kā ziņo BBC, pēdējo astoņu gadu laikā abas valstis risina sarunas par pretgaisa aizsardzības sistēmas piegādēm. Tomēr daži eksperti uzskata, ka Krievija pašlaik nav ieinteresēta veikt šādas piegādes, jo nevēlas bojāt attiecības ar jauno ASV administrāciju.

2007. gadā Krievija Irānai jau piegādāja raķešu kompleksus "Top-M1", kas pasargā Irānas stratēģiskos objektus no gaisa triecieniem.

Tomēr "Top-M1" raķešu darbības rādiuss ir 12 kilometri, bet "S-300" raķetes spēj iznīcināt pretinieka lidmašīnas 150 kilometru attālumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!