Foto: AFP/Scanpix

ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP) Saūda Arābijā pēdējos divus gadus darbojas slepena bezpilota lidaparātu bāze, atklājuši ASV mediji. Komplekss izveidots, lai apkarotu Jemenā bāzētā teroristu organizācijas "Al Qaeda" atzara biedrus, vēsta raidsabiedrība BBC.

No Saūda Arābijas bāzes izlidojis lidaparāts 2011. gada septembrī nogalināja vienu no "Al Qaeda" līderiem Arābijas pussalā - ASV dzimušo garīdznieku Anvaru al Avlaki. ASV mediji par bāzi esot zinājuši jau iepriekš, taču tikai tagad publiskojuši šo informāciju, skaidro BBC.

Rīkojumu par slepenās bāzes būvniecību 2009. gadā izdevusi ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija, atklāj laikraksts "The New York Times". Pirmo reizi slepenā bāzē izmantota tieši Avlaki nogalināšanai, informēja ASV amatpersonas. Pēc tam CIP sākusi "augsta līmeņa" mērķu iznīcināšanas misiju Jemenā, meklējot Arābijas pussalas "Al Qaeda" līderus, kuri pēc valdības domām radīja tiešus draudus ASV, medijiem skaidroja amatpersonas. Lidaparātu triecienus CIP varējusi veikt bez Jemenas valdības atļaujas.

2003. gadā ASV izveda no Saūda Arābijas savus spēkus, kas tur atradās kopš 1991. gada Persijas līča kara. Oficiāli karalistē palika tikai apmācību spēki. ASV spēku izvietošanu valstī, kurā atrodas dažas no musulmaņu svētākajām vietām, kā vēsturisku nodevību uztvēra daudzi islāmisti, to skaitā arī kādreizējas "Al Qaeda" līderis Osama bin Ladens, skaidro BBC. Tas bijis viens no galvenajiem iemesliem, ko Saūda Arābijā dzimušais bin Ladens izmantojis, lai attaisnotu vardarbību pret ASV un tās sabiedrotajiem.

Jau vēstīts, ka Arābijas pussalas "Al Qaeda" atzars izveidojās 2009. gadā, apvienojoties starptautiskā teroristu tīkla Jemenas un Saūda Arābijas kustībām. Grupējums ir uzņēmies atbildību par virkni teroraktu un tika vainots par mēģinājumu uzspridzināt ASV pasažieru lidmašīnu, kura lidoja uz Detroitu 2009. gada decembrī.

Jemena jau mēnešiem cīnās ar "Al Qaeda" valsts dienvidos. Teroristi izmantoja tautas sacelšanos 2011. gadā, kura laikā tika gāzts valsts prezidents Ali Abdulla Salehs, lai pārņemtu kontroli valsts dienvidu un austrumu reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!