Foto: AFP/Scanpix
Bijušais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītājs Dominiks Stross-Kāns panācis ārpustiesas vienošanos ar Ņujorkas viesnīcas "Sofitel" istabeni Nafisatu Diallo, kas viņu pērn apsūdzēja izvarošanā, un maksās prasības iesniedzējai sešus miljonus ASV dolāru (3,2 miljonus latu) lielu mierizlīguma naudu, tādējādi izbeidzot pusotru gadu ilgo tiesvedību, piektdien vēstīja plašsaziņas līdzekļi.

Francijas laikraksts "Le Monde" ziņoja, ka Stross-Kāns saviem draugiem ir stāstījis, ka piekritis samaksāt istabenei samaksāt, lai tikai izbeigtu ilgstošo tiesvedību.

Pirms tam ASV laikraksts "New York Times", atsaucoties uz kādu ar lietu saistītu personu, vēstīja, ka 63 gadus vecais Stross-Kāns, kura politisko karjeru iznīcināja Diallo apsūdzības, ir "klusi panācis vienošanos" par mierizlīgumu ārpus tiesas zāles saistībā ar viņas iesniegto civilprasību.

"Le Monde" rakstīja, ka Stross-Kāns mierizlīgumam nepieciešamos līdzekļus iegūs, trīs miljonus ASV dolāru (1,6 miljonus latu) aizņemoties no bankas, bet parējo no savas sievas Annas Sinklēras, ar kuru viņš šovasar oficiāli pārtrauca kopdzīvi.

"New York Times" piebilda, ka "pagaidām vienošanās nav parakstīta". Laikraksts paskaidroja, ka nākamnedēļ abu pušu advokāti ieradīsies pie tiesneša Ņujorkas Bronksas rajona tiesā. Tiesnesis Duglass Makīons, kas izskata civilprasību, aģentūrai AFP apstiprināja, ka tiesas sēde varētu būt nākamas nedēļas sākumā, tomēr viņš atteicās komentēt izskanējušo informāciju par mierizlīgumu.

Arī televīzijas kanāls NBC vēstīja par iespējamo vienošanos, apstiprinot, ka pagaidām tā nav parakstīta.

Diallo un Strosa-Kāna advokāti nesniedza komentārus par plašsaziņas līdzekļos izskanējušo. Strosa-Kāna advokāti paziņoja, ka noliedz "Le Monde" vēstīto, nosaucot to par "izdomājumu un kļūdainu ziņu".

Stross-Kāns pērn tika iesaistīts vairākos skandālos, kas praktiski iznīcināja viņa politisko karjeru. Viņš tika uzskatīts par reālāko sociālistu kandidātu Francijas prezidenta vēlēšanās.

Diallo apgalvoja, ka pērn 14.maijā Stross-Kāns viņu mēģinājis izvarot savos viesnīcas apartamentos. Strosu-Kānu aizturēja, bet pēc divām cietumā pavadītām dienām atbrīvoja pret drošības naudu. 19.maijā Stross- Kāns paziņoja, ka nekavējoties atkāpjas no SVF izpilddirektora amata, jo vēlas visu uzmanību pievērst sava nevainīguma pierādīšanai, kā arī tādēļ, lai pasargātu SVF un savu ģimeni. Viņš noliedza visas izvirzītās apsūdzības. Prokurori atzina, ka Strosam- Kānam un istabenei tiešām bijušas seksuālas attiecības, bet istabenes liecības esot vienīgais pierādījums, ka tas noticis piespiedu kārtā, turklāt viņa savās liecībās vairākkārt melojusi. 23.augustā Strosam- Kānam izvirzītās apsūdzības tika atceltas, un viņš varēja atgriezties Francijā.

Stross-Kāns un istabene viens pret otru iesnieguši civilprasības.

Līdz šim abu pušu advokāti bija nolieguši mierizlīgumu. Strosa-Kāna advokāti norādīja, ka nepiekritīs maksāt kompensāciju istabenei, nosaucot viņu par labuma meklētāju, savukārt Diallo advokāti uzsvēra, ka vienīgais, ko vēlas, ir konfrontācija ar Strosu-Kānu tiesas zālē.

Stross-Kāns ir iesaistīts arī vairākās tiesvedībās dzimtenē.

Francijas tiesa 19.decembrim pieņems lēmumu, vai atcelt pret viņu izvirzītās apsūdzības par līdzdalību sutenerismā, kā to ir pieprasījuši viņa advokāti.

Pagājušajā mēnesī Francijas prokuratūra izbeidza izmeklēšanu saistībā ar apsūdzībām, ka vairākos seksa skandālos iesaistītais Stross-Kāns ir piedalījies grupveida izvarošanā ASV.

Arī fanču rakstniece un žurnāliste Tristana Banona pērn apsūdzēja Strosu- Kānu mēģinājumā viņu izvarot, tomēr oktobra vidū atteicās no nodoma iesniegt civilprasību pret Strosu- Kānu, jo Francijas prokurori izbeidza izmeklēšanu lietas noilguma dēļ.

Pats Stross- Kāns maija sākumā paziņoja, ka visas pret viņu vērstās apsūdzības ir safabricētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!