Nabadzībā slīgstošā Ziemeļkoreja šogad iztērējusi kodolieroču un raķešu izmēģinājumiem aptuveni 700 miljonus dolāru (348,6 miljonus latu), ar kuriem tā būtu varējusi likvidēt pārtikas deficītu vismaz uz diviem gadiem, pirmdien ziņo mediji.

Šajā skaitlī ietilpst 43 miljoni dolāru (22 miljoni latu) sestdien veiktajiem piecu raķešu "Scud" un divu "Rodong" izmēģinājumiem, laikraksts "Chosun Ilbo" citē divas vārdā neminētas valdības amatpersonas.

Tiek uzskatīts, ka pēdējie izmēģinājumi, kuri tika veikti ASV Neatkarības dienā, demonstrē nepakļaušanos Vašingtonai, kura mēģina panākt stingru ANO noteikto sankciju ievērošanu ar mērķi slēgt šīs komunistiskās valsts kodolieroču un raķešu programmas.

Laikraksta citētās amatpersonas lēš, ka tāla darbības rādiusa raķetes "Taepodong-2" palaišana 5. aprīlī izmaksāja 300 miljonus dolāru (150,6 miljonus latu), bet desmit tuva darbības rādiusa raķešu izšaušanai pēdējās nedēļās bija vajadzīgi vēl desmit miljoni dolāru (pieci miljoni latu).

Pēc viņu aplēsēm, 25. maija pazemes kodolizmēģinājums, kas bija otrais kopš 2006. gada, izmaksāja no 300 līdz 400 miljoniem dolāru (no 150,6 līdz 201 miljonam latu).

Laikraksts "JoongAng Ilbo" min līdzīgus skaitļus, taču neviens no laikrakstiem nesniedz izmaksu aprēķināšanas metodoloģiju.

"Chosun" citē kādu amatpersonu, kura teikusi, ka par 300 miljoniem dolāru Ziemeļkoreja būtu varējusi nopirkt starptautiskajā tirgū vienu miljonu tonnu rīsa.

"Šāds rīsu daudzums būtu varējis atrisināt Ziemeļkorejas pārtikas trūkumu aptuveni gadam," teikusi amatpersona.

ANO Pasaules pārtikas programma norāda, ka saskaņā ar pagājušajā gadā veikto pētījumu pārtikas palīdzība vajadzīga gandrīz deviņiem miljoniem ziemeļkorejiešu jeb vairāk nekā vienai trešdaļai no 24 miljoniem šīs valsts iedzīvotāju.

ASV viceprezidents Džo Baidens svētdien nodēvēja raķešu izmēģinājumus par "centieniem pievērst uzmanību" un teica, ka galvenais ir vēl vairāk izolēt Phenjanu.

"Mums ir izdevies apvienot Ziemeļkorejai vissvarīgākās un izšķirošās valstis kopīgam mērķim arī turpmāk izolēt Ziemeļkoreju," viņš teica intervijā ABC, ar tām domājot Krieviju un Ķīnu.

Šīs valstis pēc tradīcijas iebilst pret stingrām sankcijām Phenjanai, taču šoreiz tās atbalstīja 12. jūnijā akceptētos pasākumus.

ASV un Dienvidkorejas amatpersonas uzskata, ka slimais 67 gadus vecais Kims Čenirs rīko spēka demonstrāciju, lai nostiprinātu savu autoritāti mēģinājumos īstenot savu pēctecības plānu, kurā iesaistīts viņa jaunākais dēls Čons Uns.

Runādams CBS televīzijā, ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs Maiks Mallens svētdien sūdzējās par režīma "neprognozējamību".

"Es esmu apmierināts ar mūsu spēju aizsargāt mūsu intereses, mūsu tautu un mūsu teritorijas. Bažas manī rada vienīgi Ziemeļkorejas vadības kareivīgums un neprognozējamība," sacīja admirālis Mallens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!