Ziemeļkoreja principā piekritusi atsākt sešu pušu sarunas par tās kodolprogrammas likvidāciju, sestdien vēsta Japānas mediji, atsaucoties uz Ķīnas diplomātu.

Ķīnas īpašais sūtnis Korejas jautājumus Vu Davei pavēstīja, ka Phenjana ir gatava pakāpeniskam procesam, kas vestu pie pilnvērtīgām sarunām par kodolprogrammas likvidāciju, vēsta avīze "Yomiuri Shimbun".

Ziemeļkoreja vēlas atgriezties pie sarunām pēc divpusējām konsultācijām ar ASV un neformālas sagatavošanās tikšanās ar pārējiem dialoga partneriem, sacījis Vu.

Pēc viņa teiktā, oficiālo sarunu datums vēl ir jāapspriež.

Sešu valstu sarunās, kurās piedalās Ķīna, Japāna, abas Korejas, Krievija un ASV, 2005. un 2007.gadā vienojās piedāvāt Phenjanai tik ļoti nepieciešamo palīdzību un drošības garantijas apmaiņā pret atteikšanos no kodolprogrammas.

Ziemeļkoreja pagājušajā gadā demonstratīvi atstāja sarunas, kad tā izšāva izmēģinājuma raķeti un veica kodolbumbas izmēģinājumu.

Dienvidkoreja pieprasa, lai Ziemeļkoreja atvainotos par korvetes "Cheonan" nogremdēšanu, pirms tā apsvērs iespēju atsākt sarunas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!