Foto: Reuters/Scanpix

Piecu mēnešu laikā Krievija bruņotā konflikta laikā Ukrainā zaudējusi tikpat kareivju, cik ASV nepilnu 12 gadu laikā Irākā, vēsta laikraksts "Financial Times".

Izdevums atsaucas uz Krievijas aktīvistes Jeļenas Vasiļjevas datiem, kura secinājusi, ka Ukrainas konfliktā nogalināti vismaz 4000 Krievijas karavīru. Savukārt pēc ASV Aizsardzības ministrijas šā gada 26. novembra datiem, Irākā bruņotajās cīņās gājuši bojā 4425 karavīri.

"Financial Times" norāda, ka, neskatoties uz to, kā konfliktu Ukrainā sauc ASV vai ko par savu iesaistīšanos tajā saka Krievija, Eiropa ir lieciniece "lielākajam karam pēc kritušo skaita kopš padomju karaspēka iebrukuma Afganistānā un pirmajam starpvalstu karam kopš 1945. gada". "Laiks atzīt šo konfliktu par karu," atzīmē izdevums.

Laikraksts Krievijas klātbūtnes noliegšanu Ukrainā salīdzina ar to, kā PSRS meloja par Afganistānu. Krievija ir zaudējusi trešdaļu no karavīriem, salīdzinot bruņoto konfliktu Ukrainā ar Afganistānā kritušo karavīru skaitu.

"Financial Times" pievērš uzmanību diviem aspektiem. Pirmkārt, Mihaila Gorbačova periodā Krievijas medijiem bijusi lielāka brīvība nekā Krievijas prezidenta Vladimira Putina laikā. Otrkārt, interneta laikmetā ir grūti noslēpt informāciju par bojāgājušajiem, jo arī Ukrainā darbojas krievvalodīgie mediji.

Savukārt britu laikraksts "The Guardian" raksta, ka Rietumi ļauj Putinam panākt savu Ukrainā. "Rietumu līderu atbilde uz Putina darbībām, ieviešot nebūtiskas sankcijas pret separātistiem un Putina domubiedriem, ir spēle uz publiku," uzskata izdevums. Laikraksts atzīmē, ka krīzes atrisinājums jāatrod diplomātiskā, nevis militārā ceļā. Tāpat "The Guardian" norādīja uz bažām, ka Rietumu līderi ir pievērsušies notikumiem Tuvajos Austrumos, tāpēc var "noignorēt nikno krievu lāci".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!