Pretgaisa aizsardzības raķešu palaišanas sistēma "Buk", ar kuru pērnā gada 17. jūlijā virs Ukrainas austrumiem notriekta Malaizijas pasažieru reisa MH17 lidmašīna, ievesta no Krievijas, bet raķetes varētu būt iegūtas Ukrainā, raksta laikraksts "Novaja gazeta".

Medijs savā pētījumā par MH17 traģēdiju, kurā gāja bojā visi uz lidmašīnas "Boeing" klāja esošie 298 cilvēki, aptaujājis prokremlisko kaujinieku pusē karojošos cilvēkus - gan ierindas kaujiniekus, gan lauka komandierus, gan ar separātistu militāro vadību saistītus cilvēkus.

Raķešu komplekss "Buk" Ukrainā ievests 2014. gada 14. jūlijā caur robežpunktu "Severnij", kas atrodas pie Luhanskas apgabala pilsētas Krasnodonas, izpētījis laikraksts. Sistēma pašpasludinātajā "Luhanskas Tautas Republikā" ievesta bez raķetēm, norādījuši avoti.

Raķetes iegūtas no separātistiem. Iespējams, tās sagrābtas kādā Ukrainas armijas daļā, norāda "Novaja Gazeta".

17. jūlija rītā "Buk" nosūtīts uz Sņižnes rajonu, kur tas redzēts braucam savā gaitā un jau ar četrām raķetēm. Iekārtu vadījuši cilvēki, kas nav izskatījušies pēc vietējiem separātistiem, stāsta aculiecinieki.

Jau pēc MH17 nokrišanas ap astoņiem 17. jūlija vakarā "Buk" iekārta pamanīta uz šosejas, braucam prom no Sņižnes. Naktī uz 18. jūliju "Buk" iekārta šķērsojusi robežu un atgriezusies Krievijā.

Vēstīts, ka "Buk" iekārtu ražotājs "Almaz-Antey" jūnijā paziņoja, ka Malaizijas lidmašīnai nodarītie bojājumi liecina, ka tā varētu būt notriekta ar "Buk" raķetēm, kādu nav Krievijas bruņojumā.

Tikmēr Maskava jūnija beigās iebilda pret ierosinājumu izveidot ANO tribunālu MH17 notriekšanā vainīgo tiesāšanai.

2014. gada 17. jūlijā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās Ukrainas teritorijas tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem uz klāja. Lidmašīna nokrita netālu no Torezas.

Ukraina un tās Rietumu sabiedrotie notikušajā vaino kaujiniekus, kuri lidaparātu notriekuši ar Krievijas piegādātu "Buk" sistēmas raķeti. Tikmēr Maskava un tās atbalstītie kaujinieki savu atbildību noliedz.

Pēc katastrofas tika ziņots, ka lidmašīnas avārijas vietā notiek marodierisms. Tāpat prokrieviskie kaujinieki nav ļāvuši ārzemju izmeklētājiem pilnīgu un neierobežotu pieeju lidmašīnas atlūzām. Katastrofas izmeklēšana joprojām turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!