Foto: AFP/Scanpix/LETA

Āfrikā ietekmīgākais franču valodas medijs RFI publicējis pētījumu ar nosaukumu "Centrālāfrikas Republikā krievu zvērību upuri pārkāpa klusēšanas likumu", kurā Krievijas privāto militāro kompāniju algotņi un "instruktori" tiek vainoti par civiliedzīvotāju slepkavībām, grupveida izvarošanām un laupīšanām.

RFI žurnālisti apgalvo, ka ir piekļuvuši daudziem konfidenciāliem dokumentiem un ievākuši cietušo cilvēku liecības. Galvenais informācijas avots bijis ANO īpašās darba grupas ziņojums par algotņu darbību Āfrikā. Tajā minēts, ka tikai laika posmā no janvāra līdz aprīļa vidum Krievijas militārie darboņi veikuši 26 ārpustiesas nāvessodus, piecas grupveida izvarošanas un 27 reizes veikuši nelikumīgus arestus un spīdzināšanu pratināšanas laikā, publikāciju atstāsta "Novaja Gazeta".

Publikācijā runāts par militāriem grupējumiem, kas karo Centrālāfrikas Republikas valdības spēku pusē. Tā ir kompānija "Vagner" un ar to saistītās "Sewa Security Services" un "Lobaye Invest SARLU".

Starp publikācijā detalizēti aprakstītiem noziegumiem ir pieminēta kravas automašīnas ar pārtikas produktiem sašaušana janvāra sākumā, nogalinot trīs mierīgos iedzīvotājus, trīs civiliedzīvotāju sodīšana ar nāvi februāra vidū mošejā, 24 gadus vecas vietējās iedzīvotājas grupveida izvarošana 25. februārī.

Krievijas vēstniecība Centrālāfrikas Republikā vēl pirms publikācijas paziņoja, ka ANO darba grupas ziņojumā publicētā informācija ir "spekulācijas" un ka ANO ekspertiem nav "neapgāžamu pierādījumu".

Centrālāfrikas Republikā kopš 2013. gada notiek bruņota cīņa starp nemierniekiem un valdību. Krievija valdībai palīgā nosūtījusi militāros konsultantus un algotņus ar smago bruņojumu un bruņutehniku, ziņo "Radio Svoboda".

Rietumu medijos bijušas aplēses, ka Centrālāfrikā Krievijas algotņu skaits varētu būt aptuveni divi tūkstoši. Tie karo kopā ar valdības spēkiem, kā arī apsargā stratēģiskus objektus un vietas. Kremlī šīs ziņas noliedz, bet Krievijas vēstniecība Centrālāfrikas Republikā apgalvo, ka valstī darbojas tikai 535 krievu instruktori, kas nepiedaloties kaujas darbībās.

2018. gada 30. jūlijā Centrālāfrikas Republikā tika nogalināti trīs krievu žurnālisti, kuri uzņēma filmu par oficiāli nekur nereģistrētās Krievijas algotņu kompānijas "Vagner" darbību. "Vagner" algotņi iepriekš piedalījušies karā Ukrainā un Sīrijā, liecina žurnālistu pētījumi.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja kā galveno žurnālistu slepkavības versiju izskata uzbrukumu laupīšanas nolūkos. Savukārt centra "Dosje" neatkarīgajā izmeklēšanā secināts, ka žurnālisti speciāli tika ievilināti lamatās labi sagatavotas operācijas ietvaros. Turklāt žurnālistiem jau kopš ierašanās Centrālāfrikas Republikā sekojuši ar "Vagner" vadību saistīti cilvēki. Savukārt versija par uzbrukumu laupīšanas nolūkā tika apzināti izplatīta no ar "Vagner" saistītu cilvēku puses.

Par "Vagner" vadītāju un sponsoru tiek uzskatīts Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam tuvais uzņēmējs Jevgēnijs Prigožins jeb "Putina pavārs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!