Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijas labējās eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) politiķis vizīti Lietuvas parlamentā izmantojis, lai apmeklētu Baltkrieviju, trešdien vēsta Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT pētnieciskās žurnālistikas nodaļa.

LRT rīcībā esošā informācija liecina, ka pagājušā gada novembra vidū Vācijas parlamenta apakšpalātas Bundestāga deputāts no AfD Petrs Bistrons apmeklēja Seimu, kura caurlaidi viņam nokārtojis toreizējais opozīcijā esošās Brīvības un taisnīguma partijas biedrs Remiģijus Žemaitaitis, kas tagad Seimā pārstāv opozīcijā esošo Reģionu frakciju.

Kā ziņo LRT, vizīte Seimā bijis aizsegs Bistrona braucienam uz Baltkrieviju. Žemaitaitis apgalvojis, ka tikšanās ar Vācijas parlamenta deputātu notikusi pēc Bistrona ierosinājuma un viņš neesot zinājis par viesa plāniem.

Iesniegumā Bundestāgam norādīts, ka Bistrona vizītes mērķis bijis veidot parlamentārās attiecības ar Lietuvu un tikties ar pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem. Tomēr faktiski Vācijas deputāts pozējis dažām fotogrāfijām Seimā, iedzēris kafiju un 16. novembrī caur Medininku robežkontroles punktu devies uz Baltkrieviju, kur pirms atgriešanās Lietuvā pavadīja trīs dienas.

Pēc tam Bistrons iesniedzis Bundestāgā atskaiti par Seima apmeklējumu, lūdzot Vācijas parlamentu kompensēt izdevumus. Bundestāgā šo gadījumu vērtē aizdomīgi, apsverot iespēju, vai kolēģis no Baltkrievijas nav devies arī uz Krieviju.

LRT vēsta, ka pagājušā gada pavasarī Bistrons Rīgā ticies ar Seima deputātu Valdemāru Vaļķūnu, kas pazīstams kā preču zīmola "Valdo" izveidotājs. Vaļķūns, kas pārstāv opozīcijā esošo Darba partijas frakciju, skaidroja, ka ar Vācijas eiroskeptisko politiķi esot ticies nejauši. Viņus iepazīstinājis Latvijas Krievu savienības biedrs Normunds Grostiņš, kurš ir Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas palīgs.

LRT norāda, ka Bistrons ir viens no radikālākajiem Vācijas parlamenta deputātiem, kurš iebilst pret ieroču piegādēm Ukrainai un sankcijām Krievijai, kas jau gandrīz gadu turpina karu Ukrainā.

Pētnieciskie žurnālisti noskaidrojuši, ka kopš 2018. gada AfD biedri Lietuvu apmeklējuši vismaz 13 reižu un piedalījušies mītiņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!