Foto: Kremlin
Viens no vadošajiem Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva padomniekiem Igors Jurgens ceturtdien mudināja premjerministru Vladimiru Putinu atteikties no nodoma par kandidēšanu 2012.gada prezidenta vēlēšanās.

Medvedevam ir jāpaliek prezidenta krēslā uz otro pilnvaru termiņu, lai turpinātu īstenot modernizācijas plānus, laikrakstam "Kommersant" atzina Mūsdienu attīstības institūta vadītājs Jurgens.

Krievijai vajadzīgs prezidents, kurš spēj īstenot "vispārēju modernizāciju, kas ietekmēs visus sociālos un ekonomiskos procesus", norādīja padomnieks. "Tāpēc es esmu pārliecināts - Dmitrijam Medvedevam ir jāstartē 2012.gada vēlēšanās, lai īstenotu modernizāciju."

Vaicāts, vai viņam nekas nebūtu pret, ja vēlēšanās kandidētu tikai Putins, Jurgens sacīja: "Esmu pārliecināts, ka viņam uzvarēt šādās vēlēšanās ir kā uzsist knipi. Bet es arī esmu pārliecināts, ka viņam nevajadzētu kandidēt."

Putinam pienākas "gods un slava" par no 2000. līdz 2008.gadam veikto valsts stabilizāciju un vienkāršo Krievijas iedzīvotāju strauju ienākumu uzlabošanu.

"Tomēr, ja stabilizācija turpinās mūžīgi, tā noved pie stagnācijas," brīdināja padomnieks.

Jurgena spriedumi ir kārtējais iedrošinājums Medvedevam atkārtoti kandidēt uz prezidenta amatu. Vēl septembrī prezidenta preses sekretārs norādīja, ka valsts modernizācijas projektu nav iespējams īstenot viena prezidentūras termiņa laikā.

Tostarp Putins raisījis pastiprinātus minējumus par iespējamo kandidēšanu, kad septembrī, izsakoties par iespējamo kandidēšanu, atcerējās četrus pilnvaru posmus ASV prezidenta krēslā sabijušo Frenklinu Rūzveltu.

"Bija tāds amerikāņu prezidents Rūzvelts, kurš tika ievēlēts četras reizes pēc kārtas, jo likums to atļāva," Sočos pasaules Krievijas jautājumu ekspertu forumā "Valdaja klubs" sacīja Putins, atbildot uz jautājumu, vai viņa atgriešanās Kremlī Krievijas demokrātijai nāktu par labu.

"Ne es, nedz prezidents Medvedevs nedarīsim nekā tāda, kas ir pretrunā pamatlikumam, Krievijas Federācijas konstitūcijai," solīja Putins. "Par to, ko mēs darīsim 2011. gadā un 2012.gada sākumā, mēs esam runājuši vairākkārt. Mēs rīkosimies, balstoties uz reālo situāciju valstī, uz to, ko mēs būsim padarījuši, kāds būs sabiedrības noskaņojums."

Tomēr 57 gadus vecais bijušais čekists atzina: "Par to vēl ir pāragri runāt."

Daudzi eksperti uzskata, ka reālās varas groži Krievijā joprojām atrodas Putina rokās un ka viņš plāno 2012.gadā atgriezties prezidenta amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!