NVS samita priekšvakarā, kuru aizēno nesenais Maskavas un Tbilisi bruņotais konflikts un globālā finanšu krīze, Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs nāca klajā ar aicinājumu veidot ciešāku sadarbību starp bijušajām PSRS valstīm.
Runā pēc ierašanās Kirgīzijā, kur piektdien sāksies deviņu NVS valstu līderu tikšanās, Medvedevs sacīja: "Ņemot vērā krīzi, kuru piedzīvo starptautiskā finanšu sistēma, nepieciešams īstenot patiesi efektīvus pasākumus, lai aizsargātu tirgus un nodrošinātu to stabilitāti nākotnē."

Kā piemēru atzīstamai sadarbībai, saduroties ar krīzi, Krievijas līderis minēja Eiropas Savienību (ES).

"Mums nepieciešama šāda koordinācija, ja mēs vēlamies saglabāt konkurētspēju un ar minimāliem zaudējumiem pārvarēt finanšu krīzes sekas," runājot ar žurnālistiem, uzsvēra Medvedevs.

Tikmēr gaidāmā galotņu sanāksme notiks uz Krievijas un Gruzijas bruņotā konflikta fona, un krievu laikraksts "Novije izvestija" norāda, ka "pirmajā NVS samitā pēc Kaukāza kara trūks līderu", ar to domājot dažu ietekmīgu prorietumnieciski noskaņotu personu nepiedalīšanos gaidāmajā sanāksmē.

Līdz ar Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili, kas jau 12.augustā paziņoja par Tbilisi izstāšanos no NVS, neieradīsies arī viņa Ukrainas un Azerbaidžānas kolēģi Viktors Juščenko un Ilhams Alijevs.

Komentējot Gruzijas paziņojumu par izstāšanos no NVS, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs aģentūrai AFP sacīja: "Tas ir zaudējums gruzīnu tautai. Tas viņiem ir skaidrs."

Lai gan Medvedevs un Kirgīzijas prezidents Kurmanbeks Bakijevs publiski zvērēja stiprināt sadarbību starp abām valstīm, arī Maskavas un Biškekas attiecībās manāmas plaisas, Kremlim izplatot paziņojumu, kurā Kirgīzijai pārmests "satraucošs nacionālistisko noskaņojumu pieaugums" un vēršanās pret etniskajiem krieviem un krievu valodu.

Maskavai nepatīk arī Kirgīzijā izvietotā ASV gaisa spēku bāze, kas tiek izmantota Afganistānā veikto operāciju atbalstam.

NVS samitā, kuru ievadīs neformālas vakariņas ceturtdienas vakarā, piedalīsies Armēnijas, Baltkrievijas, Kazahstānas, Krievijas, Tadžikistānas, Turkmenistānas, Uzbekistānas un Kirgīzijas līderi.

Oficiālā dienaskārtība paredz pārrunāt ekonomisko sadarbību, kā arī nelegālās imigrācijas un terorisma apkarošanu.

Tomēr skeptiķi jau sen NVS sanāksmes uzskata tikai par vārstuli spriedzes mazināšanai dalībvalstu starpā, par ko liecina reizēm asās vārdu apmaiņas pat NVS samitu preses konferencēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!