Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs trešdien paziņoja, ka ASV, kas pati esot uzņēmusies pasaules dominējošās lielvaras lomu, apdraud starptautisko drošību.

"ASV centieni konsolidēt savu globālo dominanci noveda pie tā, ka tā neizmantoja vēsturisko iespēju (..) izveidot patiesi demokrātisku pasaules kārtību," raksturojot Vašingtonas rīcību pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem, sacīja Medvedevs.

Uzstājoties konferencē, kas notiek Francijas Alpu pilsētiņā Eviānā, viņš piebilda, ka Krievijas un Gruzijas bruņotais konflikts atklājis nepieciešamību veikt vispārēju līdz šim ap NATO un ASV centrētā Eiropas drošības mehānisma pārveidi.

Kremļa līderis piedāvāja noslēgt jaunu drošības paktu, kas aizliegtu spēka lietošanu un tā lietošanas draudus, kā arī novērstu, ka vienai valstij, tostarp arī Krievijai, būtu monopols kontinenta drošības garantēšanā.

Neparasti emocionālajā runā Medvedevs norādīja, ka ASV nav izmantojusi vēsturisko iespēju pēc 11.septembra terora aktiem, kad Maskava piedāvājusi Vašingtonai piebiedroties karā pret terorismu.

Taču ASV iebrukums Irākā un plāni izvietot savas pretraķešu aizsardzības sistēmas objektus Austrumeiropā esot šo partnerību sagrāvusi, uzsvēra Krievijas prezidents.

"Pēc talibu režīma gāšanas Afganistānā Savienotās Valstis sāka vienpusēju darbību sēriju," norādīja Medvedevs. "Tā rezultātā starptautiskajās attiecībā parādījās tendence radīt dalījuma līnijas. Tā patiesībā ir tādas pagātnē populāras politikas atdzīvināšana, kas pazīstama kā iegrožošana."

Viņš piebilda, ka daudzi politiķi Rietumos Krieviju joprojām uzlūkojot caur novecojušo, aukstajam karam raksturīgo pieeju.

"Tas ir apkaunojoši, ka daļa ASV administrācijas to piesavinājusies," sacīja Medvedevs.

Asā kontrastā ar uzbrukumiem ASV Medvedevs atzinīgi novērtēja Eiropas Savienības (ES) rīcību Gruzijas krīzes laikā.

"Vēlos uzsvērt Eiropas Savienības konstruktīvo lomu miermīlīga risinājuma atrašanā, lai pārvarētu Kaukāza krīzi," sacīja Krievijas prezidents. "Kad citi spēki pasaulē to nevēlējās vai nespēja darīt, tā bija Eiropas Savienība, kurā mēs atradām (..) atbildīgu un pragmatisku partneri."

"Uzskatu, ka tas ir apliecinājums Krievijas un ES attiecību briedumam," sacīja Medvedevs, piebilstot, ka Maskavas un ES attiecības pārbaudījumu izturējušas godam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!