Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs pirmdien parakstījis dekrētu par vicepremjera un finanšu ministra Alekseja Kudrina atbrīvošanu no amata.

To žurnālistiem Uļjanovskas apgabala Dimitrovgradā paziņoja Krievijas prezidenta preses sekretāre Natālija Timakova.

Vēlāk aģentūrai "Interfax" Timakova teica, ka Medvedevs parakstījis dekrētu par Kudrina atcelšanu pēc premjerministra Vladimira Putina ierosinājuma, kā to paredz procedūra, un Kudrins atlūgumu nav iesniedzis. Savukārt Kudrins uz aģentūras "Interfax" jautājumu, vai viņš ir pieņēmis lēmumu par demisiju, atbildēja: "Jā." Jautāts, kāds ir šis lēmums, Kudrins ar smaidu atbildējis: "Par atkāpšanos."

Jau vēstīts, ka Medvedevs pirmdien paziņoja, ka vicepremjeram un finanšu ministram Aleksejam Kudrinam jādemisionē pēc tam, kad Kudrins izteicies, ka nepaliks valdībā, ja par premjerministru kļūs pašreizējais prezidents Medvedevs, ar kuru viņam ir domstarpības budžeta jautājumos.

"Tādi paziņojumi, kā ASV izskanējušie, ir nepiemēroti, tos nekādi nevar attaisot. Neviens nav atcēlis disciplīnu un subordināciju," Dimitrovgradā notikušajā prezidenta izveidotās Modernizācijas komisijas sanāksmē teica Medvedevs.

Krievijas prezidents atgādināja Kudrina paziņojumu, ka viņš negrasās strādāt jaunajā valdībā, kas tiks izveidota pēc prezidenta vēlēšanām nākamgad. "Lūk, klātesošais Aleksejs Leonidovičs Kudrins paziņoja priecīgu ziņu, ka neplāno strādāt jaunajā valdībā un par to, ka viņam ir praktiskas nesaskaņas ar esošo prezidentu," teica Krievijas prezidents.

Viņš sacīja, ka runa ir par nesaskaņām jautājumos, kas saistīti ar valsts izdevumiem, tostarp militārie izdevumi. "Šajā ziņā vai šajā kontekstā es vēlos uzsvērt dažas lietas: pirmkārt, nekādas jaunas valdības nav un nekādus uzaicinājumus neviens nevienam nav izteicis," paziņoja Medvedevs, piebilstot, ka pašreizējo valdību viņš kā prezidents pats ir izveidojis un tā ir viņam pakļauta.

Medvedevs arī Kudrinam teica, ka, "ja nepiekrītat prezidenta izraudzītajam virzienam, ir tikai viens rīcības ceļš un jūs to zināt: jāatkāpjas".

Savukārt Kudrins uz Medvedeva aicinājumu atkāpties no amata paziņoja, ka par šo jautājumu plāno runāt ar premjerministru Vladimiru Putinu.

"Dmitrij Anatoļjevič, mums tiešām ir nesaskaņas, bet es pieņemšu lēmumu par jūsu ierosinājumu pēc konsultēšanās ar premjerministru," teica Kudrins, uz ko Medvedevs atbildēja, ka "jūs varat konsultēties ar ko vien vēlaties, arī ar premjerministru, bet pagaidām es esmu prezidents un tādus lēmumus pieņemu pats". Medvedevs arī sacīja, ka gaida Kudrina atbildi jau pirmdien.

Kudrins žurnālistiem Vašingtonā, kur viņš piedalījās G20 finanšu ministru sanāksmē, nedēļas nogalē paziņoja, ka neredz sevi jaunajā valdībā, kur viņam amatu neviens neesot piedāvājis un viņš pats arī šādu iespēju neapsverot.

"Bet, es domāju, ka tās nesaskaņas, kuras man ir, man neļauj iet jaunajā valdībā," sacīja Kudrins, kurš ir Krievijas finanšu ministrs kopš 2000.gada un pirms darba valdībā strādāja Sanktpēterburgas mērijā kopā ar vēlāko premjerministru un prezidentu Vladimiru Putinu.

Atbildot uz jautājumu, kā viņš reaģēs, ja viņam piedāvās turpināt darbu jaunajā valdībā, Kudrins atbildēja: "Bez šaubām, es atteikšos," atzīstot, ka "man ir domstarpības ar Medvedevu ekonomikas politikas jautājumos, tās, pirmām kārtām, ir saistībā ar būtisku militāro izdevumu palielinājumu", jo tas palielina budžeta deficītu.

Savukārt Krievijas pirmais vicepremjers Igors Šuvalovs žurnālistiem valdošās partijas "Vienotā Krievija" mediju forumā Maskavā svētdien teica, ka Kudrins arī pēc prezidenta vēlēšanām paliks Putina komandā.

Šuvalovs sacīja, ka Kudrinam arī turpmāk būs iespēja nostiprināt valsts ekonomiku un finanšu sistēmu.

"Viņam būs iespēja nostiprināt valsts ekonomiku un finanšu sistēmu jebkurā konfigurācijā, kuru noteiks viņš un vadītāji," teica Šuvalovs.

Sestdien Krievijas valdošās partijas "Vienotā Krievija" kongresākļuva zināms, ka pašreizējais Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins kandidēs martā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, savukārt tagadējais prezidents Dmitrijs Medvedevs pēc prezidenta vēlēšanām būs premjerministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!