Tādas organizācijas kā Britu padome līdzās izglītojošām aktivitātēm nodarbojas ar informācijas vākšanu un spiegošanu, pirmdien žurnāla "Itogi" interneta versijā publicētā intervijā apgalvo Krievijas pirmais vicepremjers un Kremļa atbalstītais prezidenta amata kandidāts Dmitrijs Medvedevs.
"Ja jūs esat uzaicināts kāda mājās, jums ir jāizturas ar cieņu," par situāciju ar Britu padomes darbību Krievijā spriež vicepremjers.

"Ir labi zināms, ka tādas valsts finansētas struktūras kā Britu padome līdzās sabiedrību izglītojošām funkcijām veic daudzus citus uzdevumus, kurus viņi tik plaši neafišē," sacīja Medvedevs. "Cita starpā viņi nodarbojas ar informācijas vākšanu un spiegošanu."

Lūgta komentēt Medvedeva apgalvojumus, Britu padomes pārstāve Londonā sacīja: "Pilnīgi izslēgts. Nekādos apstākļos Britu padome nestrādā ar valdības izlūkdienestiem."

Pakļaujoties Krievijas varasiestāžu prasībām, Britu padome šogad pārtraukusi tās biroju darbu Sanktpēterburgā un Jekaterinburgā. Centrālais birojs Maskavā turpina darboties.

Britu padomei Krievijā ir Apvienotās Karalistes vēstniecības departamenta statuss, un tās darbību regulē 1994.gada vienošanās par kultūras, zinātnes un izglītības sakariem.

Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns decembrī paziņoja, ka Maskavas lēmums slēgt padomes reģionālos birojus ir pilnīgi nepieņemams.

Krievija apgalvo, ka Apvienotās Karalistes valdības finansētā organizācija, kas popularizē tās kultūru ārzemēs, pārkāpj 1963.gada Vīnes konvenciju par konsulāro darbību. Londona šo apgalvojumu noraida.

Krievijas ārlietu ministrs Segejs Lavrovs drīz pēc varasiestāžu lēmuma par biroju slēgšanu paskaidroja, ka tas darīts, atbildot uz krievu diplomātu izraidīšanu no Lielbritānijas. Savukārt diplomāti tika izraidīti, reaģējot uz Maskavas atteikšanos izdot tiesāšanai Lielbritānijā par Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko slepkavību apsūdzēto Andreju Lugovoju.

Pēc krievu diplomātu izraidīšanas no Lielbritānijas arī no Krievijas tika izraidīti britu diplomāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!