Demokrātija Krievijā "bija, ir un būs", tāpēc varas priekšā nav tāda uzdevuma par demokrātijas atjaunošanu, intervijā Kremļa politikai kritiski noskaņotajam laikrakstam "Novaja gazeta" sacīja Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Pilsoniska sabiedrība ir kategorija, "kuru mēs līdz galam neesam spējuši pareizi uztvert. Tā ir jebkuras valsts cilvēciskais mērījums," uzskata Medvedevs.

"Kontakts valsts prezidenta un pilsoniskās sabiedrības pārstāvju starpā ir absolūti nepieciešams. Norādīšu, šie kontakti nekad nevienai varai nav vienkārši. Bet tieši tāpēc šādiem kontaktiem jābūt sistemātiskiem. Es rēķinos, ka būs interesanta saruna. Visticamāk, skarba, bet tieši tajā ir tās vērtība," intervijā sacīja Krievijas prezidents.

Sarunā laikraksta galvenais redaktors Dmitrijs Muratovs izteica pieņēmumu, ka pēdējo gadu laikā varas un sabiedrības starpā izveidojusies taktiska vienošanās un tās ietvaros "valsts nodrošina diezgan pilnu vēderu un zināmu komforta līmeni, bet sabiedrība apmaiņā pret pilnu vēderu garantē valstij lojalitāti".

Šai domai Medvedevs nepiekrita: "Tieši konstitūcija ir tā īpašā vienošanās starp valsti, no vienas puses, un sabiedrību, no otras."

Runājot par bijušo koncerna "Jukoss" vadītāju Mihaila Hodorovska un Platona Ļebedeva tiesas prāvu, prezidents sacīja, ka šī procesa iznākums nav izšķirts.

"Var būt kādam tās vai citas lietas iznākums ir iepriekš zināms. Tā ir brīvība, tāda cilvēka laime, kuram nav valstisku saistību, bet kurš ir, pieņemsim, brīvais analītiķis un saka: es domāju, būs, lūk, kā! Un tad teiks: lūk, tā arī notika! Vai arī - pardon, es kļūdījos. Bet valsts kalpam un, jo vairāk, prezidentam tādas brīvības komentēt nav un nevar būt," uzsvēra Medvedevs, savu domu papildinot ar Deivida Hjūma citātu: "Visa politiskā sistēma pastāv tikai tāpēc, lai tiesneši varētu neatkarīgi veikt savas funkcijas."

"Novaja gazeta" ir pirmais Krievijas preses izdevums, kuram pēc ievēlēšanas prezidenta amatā interviju sniedzis Medvedevs.

Sarunas noslēgumā prezidents redaktoram Muratovam sacīja: "Ziniet, kāpēc es sniedzu interviju tieši "Novaja gazeta"? Jūs nekad nevienam neesat "pielaizījušies"."

Kaut arī redaktora diktofons tobrīd jau bijis izslēgts, Medvedevs solījies šos savus vārdus apstiprināt, teikts publikācijā "Novaja gazeta" tīmekļa blogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!