Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs sestdien paziņoja, ka Krievija stingri aizstāvēs savas intereses, tāpat kā tā rīkojās Otrā pasaules kara laikā, kad Padomju Savienība sakāva fašismu.

"Mūsu uzvara pār fašismu un lielisks piemērs un liela mācība visām nācijām. Mācība, kas arī šodien ir aktuāla, kad atkal un atkal parādās tādi, kas pievēršas militāru piedzīvojumu meklēšanai," Kremlī atklājot Uzvaras dienas parādi, paziņoja Medvedevs, savas piezīmes acīmredzot mērķējot uz Gruziju.

"Starp karavīriem, kas šodien maršē šajā laukumā, ir arī tie, kas reālās kaujās pierādīja Krievijas mūsdienīgās armijas augsto kaujas gatavību, un mēs esam pārliecināti - jebkāda agresija pret mūsu pilsoņiem tiks atsista izlēmīgi un Krievijas nākotne būs mierīga, veiksmīga un laimīga," sacīja Krievijas prezidents.

Aptuveni tūkstoš muzikantu spēlētu maršu pavadībā militāro parādi Sarkanajā laukumā sāka goda sardzes karavīri, nesot sarkano Uzvaras karogu, kas Otrā pasaules kara noslēgumā tika uzvilkts virs Reihstāga Berlīnē.

Krievijas ikgadējā militārajā parādē maršēja aptuveni 9000 karavīri no dažādām bruņoto spēku vienībām. Parādē izrādīti arī jaunākie kaujas tanki "T-90", bruņumašīnas, lielgabali, padomju laika stratēģiskās kodollādiņu nesējraķetes "Topol-M", raķešu palaišanas sistēmas "Smerch" un jaunā gaisa aizsardzības sistēma "S-400 Triumf".

Parādē piedalījās arī aptuveni 70 kaujas lidmašīnas un helikopteri, kas veica paraugdemonstrējumus virs Kremļa, pārlidojot Sarkano laukumu tikai 300 metru augstumā.

Krievija un daļa bijušo padomju republiku Otrā pasaules kara Uzvaras dienu svin dienu pēc pārējās pasaules, jo nacistiskās Vācijas kapitulācija pēc Maskavas laika tika parakstīta 1945. gada 9. maija rītā.

Padomju Savienība karā pret nacistisko Vāciju zaudēja aptuveni 27 miljonus cilvēku, no kuriem lielākā daļa bija civiliedzīvotāji. Pēc dažu vēsturnieku aplēsēm, upuru skaits ir daudz lielāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!