ASV prezidenta amata kandidāts no Republikāniskās partijas Donalds Tramps pirmdien paziņojis, ka, ja ASV iejauktos un censtos atgūt Krimu par labu Ukrainai, varētu izcelties Trešais pasaules karš, vēsta portāls "Politico".

Uzrunā savu atbalstītāju mītiņā Ohaio štatā teiktais ir jaunākais no Trampa paziņojumiem, kuros viņš skaidro savu izpratni par ģeopolitisko situāciju.

Tramps atbildējis uz viņam veltīto kritiku pēc intervijas telekanālā ABC, kuras laikā žurnālists norādīja politiķim, ka viņš it kā nav zinājis par Ukrainai piederošās Krimas pussalas pievienošanu Krievijai 2014. gadā.

"Es to skaidri zinu. Tas bija pirms aptuveni diviem gadiem. Ja? Aptuveni," norādījis Tramps. Tad politiķis pievērsās intervijas momentam, kurā viņš žurnālistam apgalvoja, ka Maskava negrasās iebrukt Ukrainā, bet žurnālists atbildēja, ka Krievija jau ir tur.

"Es teicu, jā, labi, tas bija pirms diviem gadiem. Es domāju, jūs gribat visu atgriezt, jūs gribat sākt Trešo pasaules karu, lai atgūtu to atpakaļ?" teicis Tramps.

Mītiņā Ohaio Tramps atkārtoti iestājās par sadarbību ar Krieviju, norādot, ka vai tad nebūtu labi, ja ASV un Krievija kopā uzvarētu teroristu grupējumu "Daesh". Miljardieris papildinājis, ka tāpat cīņā varētu iesaistīt citas valstis, kā arī, iespējams, NATO, raksta "Los Angeles Times".

Tramps savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā jau iepriekš ir pievērsies Krimas jautājumam. Nesen TV debatēs ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu miljardieris paziņoja, ka, atzīstot Krimu par Krievijas daļu, Vašingtona varētu saņemt Maskavas palīdzību karā pret "Daesh". Tramps arī norādīja, ka paši Krimas iedzīvotāji izlēmuši būt kopā ar Krieviju.

Vēstīts, ka Krievijas spēki 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, kur sarīkoja starptautiski neatzītu referendumu par pussalas pievienošanu Krievijai. Savukārt kopš tā paša gada aprīļa Krievija apbruņo un atbalsta prokremliskos kaujiniekus, kas ieņēmuši atsevišķas Ukrainas Luhanskas un Doņeckas apgabala teritorijas.

Reaģējot uz Maskavas agresiju, ASV, Eiropas Savienība un citas Rietumvalstis ir vērsušas sankcijas pret Krievijas ekonomikas nozarēm, augstām amatpersonām un Kremļa tuvāko loka cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!