Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Japāna paziņojusi, ka tā izstrādās un masveidā ražos spārnoto raķeti un ātrgaitas ballistisko raķeti militārās paplašināšanās ietvaros, kuras mērķis ir novērst Ķīnas un Krievijas radītos draudus, raksta "Al Jazeera".

Iepirkuma plāns, kas trešdien tika atklāts Aizsardzības ministrijas ikgadējā budžeta pieprasījumā, bija īss, taču tas nepārprotami atkāpjas no gadu desmitiem ilgā raķešu darbības diapazona ierobežojuma, kas noteikts Japānas pašaizsardzības spēkiem, atzīmē medijs.

"Ķīna turpina draudēt ar spēku, lai vienpusēji mainītu "status quo", un padziļina savu aliansi ar Krieviju," teikts ministrijas budžeta pieprasījumā. "Tā [Ķīna] arī izdara spiedienu ap Taivānu, veicot (..) militārās mācības, un nav atteikusies no militāra spēka izmantošanas, lai apvienotu Taivānu ar pārējo Ķīnu," turpina ministrija.

Trauksme par Ķīnas reģionālajām ambīcijām ir pastiprinājusies pēc tam, kad Pekina sarīkoja liela mēroga militārās mācības, kas ietvēra ballistisko raķešu izšaušanu pēc tam, kad ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi šomēnes apmeklēja Taivānu. Piecas no raķetēm nokrita ūdeņos, kas atrodas mazāk nekā 160 kilometrus no Japānas.

Tokijai ir arī ilgstoši teritoriāli strīdi ar Pekinu un Maskavu – par Senkaku salām, un Ziemeļu teritorijām, kuras Krievijā dēvē par Kuriļu salām.

Japānas Aizsardzības ministrija arī minēja riskus, ko Japānia rada Ziemeļkoreja, kas šogad veikusi nepieredzēti daudz ieroču izmēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!