Foto: AP/Scanpix
Britu pētnieks un piedzīvojumu meklētājs Henrijs Vurslijs (attēlā ar princi Viljamsu) gājis bojā no noguruma un organisma atūdeņošanās, mēģinot kļūt par pirmo cilvēku, kurš vienatnē un bez palīdzības šķērsojis Antarktīdu.

55 gadus vecajam bijušajam Lielbritānijas armijas virsniekam bija atlikuši tikai 48 kilometri no 1500 kilometru garā ceļa, kad viņš piektdien lūdza palīdzību un ar helikopteru tika nogādāts Puntaarenasas slimnīcā Čīlē. Vurslijs piektdien lūdza palīdzību pēc tam, kad bija divas dienas pavadījis savā teltī, nespējot no tās iziet.

"Pēc 71 dienas vienatnē Antarktīdā, pieveicot 900 jūdzes (1450 kilometrus) un pakāpeniski izsmeļot savu fizisko izturību, šodien beidzot man vairs nav spēka, un ar skumjām ziņoju, ka šis piedzīvojums beidzas - tik tuvu manam mērķim," teikts Vurslija pēdējā ziņojumā no Antarktīdas.

Viņa ģimene pirmdien paziņoja, ka divu bērnu tēvs Vurslijs svētdien miris slimnīcā "pēc sarežģītas orgānu darbības apstāšanās". Dienu iepriekš viņam tika veikta bakteriālā peritonīta (vēderplēves iekaisuma) operācija. Šāda infekcija var izraisīt septisko šoku.

71 dienu ilgajā ceļā Vurslijs ceļu mēroja ar slēpēm un nepieciešamās lietas vilka līdzi uz ragavām. Viņš mēģināja pabeigt leģendārā britu pētnieka Ernesta Šekltona neveiksmīgo 1915. gada misiju šķērsot Antarktīdu.

Vurslija sieva Džoana paziņoja, ka ekspedīcijā ievainoto karavīru atbalstam saziedoti 107 tūkstoši Lielbritānijas mārciņu (142 tūkstoši eiro).

Lielbritānijas princis Viljams, kurš ir ekspedīcijas patrons, paziņoja, ka abi ar brāli princi Hariju ir zaudējuši draugu.

"Viņš bija drosmīgs un apņēmīgs vīrs, un mēs esam neiedomājami lepni, ka pazinām viņu," viņš sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!